Njemačke tvrtke bi ograničile pravo na štrajk

Autor: Ana Blašković , 22. veljača 2023. u 22:00
Nakon zračnih luka, u Njemačkoj su počele štrajkati i javne službe/REUTERS

Nakon štrajkova u zračnim lukama trenutno se odvijaju brojni štrajkovi zaposlenih u javnim službama.

Nakon što su štrajkovi proteklih tjedana paralizirali mnogobrojne njemačke zračne luke Savez njemačkih poslodavaca (BDA) traži jasniju zakonsku regulaciju štrajkova u Njemačkoj.

“Posljednji štrajkovi su još jednom jasno pokazali da je pravo na štrajk u Njemačkoj sve nepreglednije”, rekao je direktor BDA-a Steffen Kampeter zatraživši od vlade da zakonski regulira pravo na štrajk, posebice njegovog obujma i duljine.

”Nama je potreban zakon koji će jasno definirati da je štrajk krajnje sredstvo u borbi za prava zaposlenih”, rekao je Kampeter. “Štrajk koji paralizira cjelokupni zračni promet u jednoj zemlji, kao što je to proteklih tjedana bio slučaj s Njemačkom, više nije štrajk upozorenja.

Tu se zrakoplovne kompanije i njihovi putnici uzimaju kao taoci u borbi za pretjerane zahtjeve sindikata”, kaže. Smatra da se u osjetljivoj situaciji treba “zadržati osjećaj za mjeru”.

Nakon štrajkova u zračnim lukama trenutno se odvijaju brojni štrajkovi zaposlenih u javnim službama. Politika je do sada odbacivala uvođenje zakona koji bi ograničavali pravo na štrajk pozivajući se na autonomiju poslodavaca i sindikata u pregovorima. Pritisci za većim plaćama brinu Vladu, ali i središnje bankare zbog mogućeg podgrijavanja inflacije.

Ministar financija Christian Lindner rekao da je Njemačka mora okončati svoju ekspanzivnu fiskalnu politiku ili riskirati poticanje inflacije. Rekao je da je Njemačka već uvela niz mjera za njezino obuzdavanje. Među njima su kočnice cijena električne energije i plina koje dolaze s poticajima za štednju, kao i neoporeziva inflacijska premija koja poslodavcima omogućuje da kompenziraju višu inflaciju bez povećanja plaća.

Komentirajte prvi

New Report

Close