Njemačka zabilježila drastičan porast broja beskućnika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. studeni 2023. u 17:00
Foto: Pixabay

Porast beskućnika posebno je izražen kod osoba sa stranim državljanstvom što se povezuje s velikim priljevom izbjeglica iz Ukrajine koje nemaju stalni krov nad glavom.

U Njemačkoj je drastično porastao broj osoba bez stalnog krova nad glavom kao i građana koji žive na cesti, priopćila je u srijedu socijalna udruga Savezna radna skupina za pomoć beskućnicima.

“Broj osoba bez doma se u 2022. drastično povećao u odnosu na 2021., što se povezuje s dolaskom velikog broja izbjeglica iz Ukrajine koji još uvijek nisu smješteni u stalne domove”, stoji u priopćenju Savezna radne skupine za pomoć beskućnicima (BAG).

Tijekom 2022. je 607.000 osoba u Njemačkoj bilo bez stalnog smještaja, a oko 50.000 je živjelo na ulici. To je 58 posto više nego 2021.

Porast beskućnika posebno je izražen kod osoba sa stranim državljanstvom što se povezuje s velikim priljevom izbjeglica iz Ukrajine koje nemaju stalni krov nad glavom.

No, kako je istaknula direktorica BAG-a Werena Rosenke, “inflacija, porast stanarina i porast cijena energenata su glavni razlozi zbog kojih ljudi završavaju na ulici.

U skupinu najugroženijih građana spadaju jednočlana domaćinstva, samohrani roditelji te parovi s velikim brojem djece.

Među beskućnicima s njemačkim državljanstvom 21 posto se na ulici našlo zbog dugova za stanarinu i režije, 20 posto zbog sukoba sa susjedima i 16 posto zbog razvoda.

BAG smatra da planovi vlade za izgradnju 100.000 novih stanova u sektoru socijalne stanogradnje neće biti dovoljni za ublažavanje problema beskućništva.

Za razliku od Saveznog statističkog ureda, BAG među beskućnike ubraja i osobe koje su privremeno našle smještaj kod prijatelja ili rodbine i zato su njihove brojke više od službenih.

Komentirajte prvi

New Report

Close