Plinska je kriza već počela: ‘Smanjite potrošnju’

Autor: Poslovni dnevnik , 26. lipanj 2022. u 09:18
Prioritet je punjenje skladišta plina, tvrdi vlada/Reuters

Razina pripravnosti na krizu u opskrbi podignuta je zbog prepolovljenih isporuka plina iz Rusije koji stiže plinovodom Sjeverni tok 1 i kontinuirano visoka razina cijena.

Njemačka je u četvrtak podigla razinu pripravnosti na krizu u opskrbi plinom, poručivši građanima i kompanijama da smanje potrošnju kako bi se osigurale zalihe za zimu i da budu spremni na još više cijene.

Razina pripravnosti na krizu u opskrbi podignuta je zbog prepolovljenih isporuka plina iz Rusije koji stiže plinovodom Sjeverni tok 1 i kontinuirano visoka razina cijena, stoji u priopćenju ministarstva gospodarstva i zaštite okoliša.

“Iako to još ne primjećujemo, plinska je kriza već počela. Plin je od sada tijesna roba. Cijene su već sada visoke, a moramo se pripremiti da će nastaviti rasti. To će utjecati na industriju i postati veliki teret za potrošače”, poručuje ministar gospodarstva Robert Habeck. “Posrijedi je vanjski šok”, dodaje Habeck.

Skladišta plina napunjena su 58 posto, što znači da su zalihe veće nego prošle godine, ali Njemačka neće do prosinca dosegnuti razinu od 90 posto bude li iz Rusije i dalje stizalo 60 posto manje plina, ističu u ministarstvu, pozivajući se na izračune regulatora za energiju.

Vlada će pak ponovo aktivirati više termoelektrana na ugljen kako bi smanjila potrošnju plina u proizvodnji struje.

Najavili su i kreditnu liniju od 15 milijardi eura za punjenje skladišta, uz kreditna jamstva i novi model aukcija plina koji bi trebao potaknuti potrošače u industriji da uz naknadu smanje potrošnju plina obustavom dijela proizvodnje, uz naknadu.

Vlada zasada neće posegnuti za “mehanizmom prilagodbe cijena”, stoji u priopćenju, budući da nije ispunjen uvjet trajno smanjenog uvoza.

Komentirajte prvi

New Report

Close