Njemačka meta izborne kampanje u Poljskoj, svađa ugrožava potporu Ukrajini

Autor: Ana Blašković , 10. listopad 2023. u 20:00
Čelnik vladajuće nacionalističke stranke Pravo i pravda Jaroslaw Kaczynski/REUTERS

Čelnici vladajuće stranke PiS optužuju Berlin da pokušava diktirati politiku Varšave.

U borbi za treći mandat poljska nacionalistička vlada usmjerila je fokus predizborne kampanje na prvog susjeda, NATO saveznika i najvećeg vanjsko-trgovinskog partnera – Njemačku. U žestokim verbalnim napadima, čelnici vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) optužuju Berlin da pokušava diktirati politiku Varšave, od tema migracija do plina.

Svađa je uzdrmala europsku fontu potpore Ukrajini protiv ruske invazije i uništila plan o zajedničkoj tvornici za popravak tenkova u korist Kijeva, piše Reuters. PiS je iskoristio nepovjerenje prema Njemačkoj koje još uvijek osjeća velik dio biračkog tijela, poglavito konzervativci koji pamte razaranja tijekom Drugog svjetskog rata.

Ismijavanje Scholza
“Znate li gdje možete pročitati oporbeni predizborni program? U njemačkim novinama”, rekao je premijer Mateusz Morawiecki na jednom predizbornom skupu. Jedna od optužbi upućena na adresu Berlina jest da Njemačka planira vratiti na vlast Donalda Tuska, glavnog stranačkog protivnika na izborima i liberalnog bivšeg premijera.

Pomoć Tusku na izborima

Jedna od optužbi je da Njemačka planira vratiti na vlast Donalda Tuska, glavnog stranačkog protivnika i liberalnog bivšeg premijera.

Tuska, čiji je djed bio prisilno regrutiran u Wehrmacht u Drugom svjetskom ratu prije nego je prebjegao saveznicima, optužuju da je njemačka marioneta i ‘politički muž’ bivše njemačke kancelarke Angele Merkel. Predizborni video, također, ismijava njezinog nasljednika i aktualnog kancelara Olafa Scholza.

Prepirke dvaju susjeda testiraju solidarnost oko Ukrajine koja bi mogla biti dodatno poljuljana nakon izbora proruskog čelnika u Slovačkoj. No, svađa Berlina i Varšave već je nanijela štete naporima za pomoć Kijevu.

U travnju su resorni ministri obrane, uz osmijeh i zagrljaj solidarnosti, najavili stvaranje zajedničkog punkta u Poljskoj za popravak tenkova Leopard njemačke proizvodnje oštećenih u Ukrajini, no posao je ubrzo propao.

Drugo neslaganje odnosilo se na ponudu Njemačke da u Poljskoj stacionira protuzračnu obranu Patriot što je Varšava odbijala prije nego je naposljetku na to pristala. “Ne pomaže to što Poljska, ljudi iz stranke Pravo i pravda, tako oštro javno kritiziraju Njemačku. To opterećuje odnos između dva NATO saveznika i ukupnu koheziju NATO-a”, rekao je general Ben Hodges, koji je zapovijedao američkim vojnim snagama u Europi od 2014. do 2017.

Tvornica tenkova predstavljala bi krunu zajedničkih napora njemačkih proizvođača Krauss-Maffei Wegmann i Rheinmetalla te poljskog obrambenog konglomerata Polska Grupa Zbrojeniowa.

Zahladili odnosi
Kamen spoticanja, prema upućenim izvorima, bio je što je Poljska tražila previše novca za popravke, ali i to što njemačke tvrtke nisu bile voljne dijeliti tehničke informacije. Trenutno PGZ popravlja neke tenkove Leopard koristeći rezervne dijelove iz Njemačke. “Donekle je to ovisilo o brzini akcije i odlučnosti njemačke strane. Mi smo pregovarali.

Nažalost, imamo malo drugačiji pogled na to kako bi to trebalo izgledati”, rekao je za Reuters izvršni direktor PGZ-a Sebastian Chwalek. Drugi tenkovi će se popravljati drugdje “što je možda malo skuplje i možda traži malo više vremena, ali svejedno se događa što je znak sadašnjeg odnosa da se ne možemo složiti oko takvih stvari”, rekao je jedan njemački diplomat.

Dužnosnici poljske vlade nisu odgovorili na zahtjev Reutersa za komentar. Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova rekao je da Berlin i Varšava blisko surađuju na europskoj sigurnosti i obrani, ali je odbio komentirati “unutrašnje političke rasprave u Poljskoj”.

Odnosi Varšave i Berlina su zahladili otkako je PiS prvi puta došao na vlast 2015., a mnogi Poljaci smatraju da Njemačka nije učinila dovoljno da nadoknadi štetu nanesenu ratom. PiS je pozvao Njemačku da plati više od bilijuna eura reparacija što je Berlin odbio.

Komentirajte prvi

New Report

Close