Njemačka kreće u samostalnu nabavu cjepiva Sputnjik V, ali Rusija prvo mora ispuniti dva uvjeta

Autor: Poslovni dnevnik , 10. travanj 2021. u 10:28
Njemačka će kupnju uvjetovati slanjem dodatnih podataka EMA-i te brzini isporuke/REUTERS

Bavarska je u srijedu potpisala predugovor o isporuci cjepiva Sputnjik V koji bi se trebao proizvoditi u jednom pogonu u toj pokrajini.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn najavio je u četvrtak da će Njemačka u bilateralnim razgovorima s Rusijom, neovisno od stajališta Europske unije, osigurati nabavku cjepiva Sputnjik V.

“Ja sam svojim kolegama iz Europske unije, nakon što je Europska komisija u srijedu navečer odlučila da neće sklapati ugovore o isporuci cjepiva Sputnjik V, najavio da će Njemačka s Rusijom bilateralno pregovarati o ovom cjepivu“, rekao je Spahn u razgovoru za javni servis WDR.

On je istodobno najavio kako Rusija prvo mora ispuniti dva uvjeta. Jedan je povezan sa slanjem dodatnih podataka Europskoj agenciji za lijekove (EMA) kako bi Sputnjik V i u Europskoj uniji mogao dobiti uporabnu dozvolu. Drugi uvjet se odnosi na brzinu isporuke cjepiva.

“Kako bi zaista promijenili našu trenutnu situaciju, isporuke bi trebale uslijediti već u sljedećim mjesecima. Jer nakon tog razdoblja ćemo imati ionako dovoljno cjepiva drugih proizvođača”, rekao je Spahn.

Bavarska je u srijedu potpisala predugovor o isporuci cjepiva Sputnjik V koji bi se trebao proizvoditi u jednom pogonu u toj pokrajini. Podsjetimo, Njemačka je ograničila uporabu cjepiva AstraZeneca za osobe starije od 60 godina i visoko prioritetne skupine.

Državna komisija za cjepiva preporučila je da osobe mlađe od 60 godina koje su dobile prvu dozu AstraZenece trebaju dobiti drugu dozu nekog drugog cjepiva.

Komentirajte prvi

New Report

Close