Njemačka krajem 2018. stagnirala

Autor: Poslovni.hr , 14. veljača 2019. u 21:59
Recesija ipak izbjegnuta/REUTERS

Nulti rast BDP-a.

Njemačko gospodarstvo zabilježilo je u posljednjem lanjskom tromjesečju stagnaciju u odnosu na prethodni kvartal, čime je izbjeglo recesiju, no zabrinutosti u vezi najvećeg europskog gospodarstva i dalje ostaju.

U četvrtom kvartalu prošle godine rast njemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznosio je nula posto u odnosu na treće tromjesečje, izvijestio je u četvrtak statistički ured Destatis.

Analitičari u anketi Reutersa očekivali su, pak, blagi rast, od 0,1 posto. Premda rast nije zabilježen, gospodarstvo je izbjeglo recesiju, koje mu je prijetila nakon što je u trećem tromjesečju palo 0,2 posto, što je bio prvi pad BDP-a od 2015. godine.

"Nakon dinamičnog početka prošle godine, u drugom dijelu godine zabilježen je blagi pad. U cijeloj prošloj godini gospodarstvo je poraslo 1,4 posto", navodi se u izvješću.

Ured je izvijestio i da je u posljednjem lanjskom tromjesečju utjecaj domaće potražnje bio pozitivan, no da situacija u vanjskoj trgovini nije imala pozitivan doprinos rastu BDP-a.

Carsten Brzeski, glavni ekonomist u banci ING, kaže da je 2018. počela s očekivanjima da će gospodarstvo porasti po najvišim stopama od 2011., no godina je završila s razočaranjem. "Njemačko gospodarstvo izbjeglo je tehničku recesiju s najmanjim mogućim pomakom", kaže Brzeski.

Komentirajte prvi

New Report

Close