Njemačka je imala tešku godinu. Ali 2023. će biti jednako izazovna

Autor: Poslovni dnevnik , 05. siječanj 2023. u 06:33
Kancelar Olaf Scholz izjavio je u intervjuu za Funke Media Group kako smatra da je malo vjerojatno da će cijene energije pasti/REUTERS

Nastavak brige o opskrbi energijom, poticanje društva na jedinstvo te međunarodna politika.

Vladajuća koalicija SPD-a, Zelenih i FDP-a u Njemačkoj, unatoč raznim trzavicama i prijeporima, s optimizmom gleda u budućnost, piše internetski portal Deutsche Welle.

Trojica predsjednika vladajućih stranaka objavila su gostujući članak u novinama Frankfurter Allgemeine Zeitung u kojem poručuju: “Želimo Njemačku učiniti društvenijom i pravednijom, modernijom i digitalnijom, konkurentnijom i klimatski neutralnijom.” To su koalicijski partneri. mogli napisati prije godinu dana.

No, 2022. obilježile su krize koje su se nizale jedna za drugom, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj sceni, a tako će sigurno biti i 2023. A te krize nisu imale veze s onim što si je ova Vlada zadala kao zadatak na s početkom mandata u prosincu 2021.

Njemačka vlada suočava se s tri velika izazova: mora nastaviti brinuti o sigurnoj opskrbi energijom, bez obzira na rast cijena, mora poticati društveno jedinstvo i mir u ratnim vremenima te se jasnije definirati u međunarodnoj politici. Prije svega u odnosu na Kinu.

Derivati iz Rusije
Nakon gotovo potpunog odustajanja od uvoza nafte, plina i ugljena iz Rusije, Vlada je za opskrbu stanovništva i gospodarstva energijom tijekom ove i sljedeće zime izdvojila oko 200 milijardi eura. Što će biti nakon toga ovisi i o uspješnosti djelovanja Vlade u idućoj godini.

Kancelar Olaf Scholz (SPD) izjavio je u intervjuu za Funke Media Group kako smatra da je malo vjerojatno da će cijene energije pasti na razinu prije ruskog napada na Ukrajinu. “Vjerojatno se nećemo vratiti na povoljne cijene koje smo imali prije rata.” No, situacija će ostati prihvatljiva “jer ćemo imati nove mogućnosti uvoza”.

Njemačka će ostati snažna i uspješna industrijska nacija, rekao je Scholz. To zahtijeva brzo širenje korištenja obnovljivih izvora energije. Ali već 2022. unutar koalicije se dosta raspravljalo o brzini i mjerama energetske politike, primjerice, o dodatnom porezu na plin koji je želio uvesti ministar gospodarstva Robert Habek, političar Zelenih.

28

posto ispitanika u istočnoj Njemačkoj želi zadržati potporu Ukrajini

Na kraju je prijedlog odbijen. Spor je nastao i oko produljenja rada triju preostalih njemačkih nuklearnih elektrana do travnja.

Ovo se ne smije ponoviti 2023. Predsjednik CDU-a Friedrich Mertz rekao je za Rheinische Post da se vladajuća koalicija previše svađa i koristi premalo vremena kako bi ekonomsku i energetsku politiku dovela nabolje.

Vlada će morati uložiti puno truda kako bi ojačala jedinstvo društva u vrijeme velikih kriza i nesigurnosti. Nedavno su Nijemci bili prestrašeni otkrićem planiranog, perfidnog “državnog udara”, koji je htjela izvesti desničarska ekstremistička skupina “Građani Reicha”.

Osim toga, 2023. Vlada mora još bolje i prije svega jedinstvenije informirati javnost o isporukama oružja i solidarnosti s napadnutom Ukrajinom. Prema novoj studiji, mnogi ljudi, posebno na istoku Njemačke, mnogo su skeptičniji prema podršci Ukrajini nego na zapadu zemlje.

Samo 28 posto ispitanika u istočnoj Njemačkoj želi zadržati potporu Ukrajini čak i ako to dovede do viših cijena energije, prema studiji Mercator Foruma o migracijama i demokraciji (Midem) Tehničkog sveučilišta u Dresdenu.

Na zapadu Njemačke to je i dalje 42 posto ispitanika. I svaki treći stanovnik na istoku Njemačke slaže se s tvrdnjom: “NATO je toliko dugo provocirao Rusiju da je Rusija morala ući u rat.” Na zapadu Njemačke s tim se slažu 22 lojalna ispitanika. Stručnjak za vanjsku politiku CDU-a u Bundestagu Roderick Kiesewetter u razgovoru za DW kratko zaključuje da vlada mora “u potpunosti provesti zaokret na području sigurnosti, gospodarstva i društva”.

Treba ga brzo provesti kako bismo obranili našu slobodu i demokraciju od ruskog hibridnog rata u Europi i bili spremni za natjecanje sustava s Kinom.”

Jedinstveni položaj
To uključuje povećanje napora Njemačke da pronađe jedinstveni položaj u Europskoj uniji. Njemački paketi pomoći vrijedni milijarde eura za vlastito stanovništvo, protiv inflacije i visokih cijena energenata, ali bez dogovora s drugima, okrenuli su nemali broj partnera u EU protiv vlade u Berlinu. Politika prema Kini i Rusiji također je jedna od glavnih zadaća Savezne vlade u 2023. godini.

Kieseweter za DW kaže da vlada sada ima zadatak “diverzificirati našu opskrbu energijom i osloboditi nas jeftinih lanaca vrijednosti iz Kine – mora bolje diverzificirati i prepoznati agresivne i hibridne akcije Kine”. U godinama koje dolaze, Kina će pokrenuti vojni napad na Tajvan – zato sada moramo značajno smanjiti ovisnost i utjecaj Kine što je prije moguće.”

Početkom prosinca putovanje savezne kancelarke u Kinu izazvalo je negodovanje i unutar vladajuće koalicije. Bilo je to prvo putovanje jednog zapadnog premijera od osporavanog reizbora predsjednika Xi Jinpinga 23. rujna.

I unatoč oštrim kritikama, uključujući i onu koju je izrekla šefica njemačke diplomacije Analena Berbock (Zeleni), kancelarka je dopustila ulazak kineskog brodara Cosco s manjinskim udjelom u vlasništvo Luke Hamburg. Usklađivanje kursa s Pekingom još je jedan izazov za saveznu vladu u 2023.

Komentirajte prvi

New Report

Close