Njemačka i dalje vraća ruski plin, da li zbog preprodaje?

Autor: Poslovni dnevnik , 29. prosinac 2021. u 13:00
Promjena smjera protoka podrazumijeva da nema zahtjeva za plinom prema Njemačkoj/REUTERS

Tok u plinovodu Yamal-Europa i dalje obrnut.

Njemačko vraćanje plina Rusiji kroz plinovod Yamal-Europa koje traje već danima privlači sve više pozornosti, posebno u kontekstu plinske krize koja ove zime “trese” Europu.

Plinovod obično transportira ruski plin u Europu, ali energent je sredinom mjeseca, u jeku energetske krize u Europi, krenuo u suprotnom smjeru. Moskva i zapadni susjedi gledaju se poprijeko dok Europljani strahuju od računa.

Plinovod Yamal-Europe dug je više od 2000 kilometara i dovodi Europi plin s ruskog Arktika. Prolazi kroz Bjelorusiju i nastavlja preko Poljske do kompresorske stanice Mallnow u blizini njemačko-poljske granice.

Poljska trasa plinovoda u vlasništvu je EuRoPol Gaza, zajedničkog projekta ruskog plinskog diva Gazproma i poljskog PGNiG-a.

Njemačka dionica u vlasništvu je pak WINGAS-a, zajedničke tvrtke Gazproma i naftne i plinske tvrtke Wintershall DEA, čiji su pak vlasnici njemačka kemijska grupa BASF i ruski LetterOne.

Dugoročni poljsko-ruski ugovor o tranzitu plina istekao je sredinom svibnja prošle godine i Gazprom od tada rezervira tranzitni kapacitet samo kratkoročno, putem aukcija. Smjer protoka plina promijenjen je 19. prosinca prema istoku i ruska kompanija više ne rezervira tranzitne kapacitete.

Kompanije koje su sklopile ugovore o opskrbi navode da su ugovorne obaveze u razdoblju promjene smjera protoka plina ispunjene.

Smjer protoka nije novost jer se to dogodilo i u listopadu. Promjena smjera protoka podrazumijeva da nema zahtjeva za plinom prema Njemačkoj koja ruski plin dobiva i plinovodom Sjeverni tok 1, preko Baltičkog mora.

Rusija je promjenu smjera pripisala špekulacijama njemačkih kompanija. Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je prošlog tjedna rekao da Njemačka preprodaje ruski plin Poljskoj i Ukrajini umjesto da ublažava energetsku krizu na tržištu.

Njemačko ministarstvo gospodarstva odbilo je komentirati njegove tvrdnje. Naime, Gazprom isporučuje plin Njemačkoj po nižoj cijeni nego Poljskoj kako bi nadoknadio više tranzitne naknade.

To pak otežava prodaju jer EU dopušta re-eksport plina dok je Gazprom svojedobno zabranio takve transakcije da bi 2017. izbacio iz ugovora klauzulu o zabrani u sklopu istrage o ravnopravnom tržišnom natjecanju u Europi.

Komentirajte prvi

New Report

Close