Njemačka automobilska industrija u ožujku je potonula više od 30 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 07. svibanj 2020. u 21:59
Ukupno je industrijska proizvodnja pala 9,2 posto na mjesečnoj razini/REUTERS

Oštar pad posljedica je znatno smanjene potražnje za robom najvećeg europskog gospodarstva u vrijeme pandemije koronavirusa.

Njemačka industrijska proizvodnja potonula je u ožujku 9,2 posto na mjesečnoj razini, najsnažnije od 1991. kada su se počeli prikupljati podaci, izvijestio je u četvrtak statistički ured Destatis.

Oštar pad posljedica je znatno smanjene potražnje za robom najvećeg europskog gospodarstva u vrijeme pandemije koronavirusa.

Automobilski sektor, najveći njemački izvoznik i poslodavac, s više od 800.000 zaposlenih prije pandemije, u ožujku je zabilježio pad aktivnosti od čak 31,1 posto u usporedbi s mjesecom ranije.

Od glavnih sektora, najviše je u ožujku naglim padom potražnje bio pogođen izvozno orijentirani sektor prerađivačke industrije, što se očitovalo u padu proizvodnje za 11,6 posto.

Pritom je proizvodnja kapitalnih dobara pala čak 16,5 posto. Jedina svijetla točka bilo je građevinarstvo, s rastom aktivnosti od gotovo dva posto.

Poslovni čelnici u industriji očekuju da će proizvodnja u ovoj godini zbog pandemije potonuti na najnižu razinu u povijesti, izvijestio je jučer odvojeno ekonomski institut Ifo. Indeks koji iskazuje očekivanja proizvodnje u sljedeća tri mjeseca potonuo je u travnju na minus 51,4 boda, s minus 21,4 boda u prethodnom mjesecu.

Njegova je vrijednost niža nego u vrijeme globalne financijske krize, primjećuju u institutu. „Njemačka industrija očekuje nezapamćeni pad proizvodnje“, zaključuje institut.

Komentirajte prvi

New Report

Close