Nizozemski grad zabranjuje kruzere u centru grada

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. srpanj 2023. u 17:00
Foto: Pixabay

Zabrana je još jedna u nizu mjera borbe protiv masovnog turizma i sve većeg onečišćenja zraka.

Gradske vlasti Amsterdama odlučile su velikom većinom zabraniti kruzerima ulazak u središte grada. Zabrana je još jedna u nizu mjera borbe protiv masovnog turizma i sve većeg onečišćenja zraka. IJ terminal amsterdamske luke, u blizini glavnog željezničkog kolodvora, nakon ove odluke morat će biti preseljen.

“Kruzeri koji zagađuju nisu spojivi s održivim ciljevima našeg grada”, rekla je u četvrtak navečer, kada je odluka donesena, lijevo-liberalna političarka Ilana Rooderkerk.

“Vrijeme je da se nešto poduzme, klima neće čekati”, istaknula je.

Studija istraživačkog instituta CE Delft pokazala je da jedan kruzer u amsterdamskoj luci u jednom danu ispusti onoliko zagađenja koliko i 31.000 kamiona na gradskoj autocesti. Stranka na vlasti u gradu istaknula je primjer Venecije koja je od 2021. zabranila velike kruzere. Nedavno objavljena studija pokazala je da su od tada emisije pale za 80 posto.

Ova odluka nije iznenađenje jer su prvi razgovori započeli 2016. Koliko brzo će se ova promjena provesti ostaje otvoreno jer se mora izgraditi novi terminal izvan grada. Svake godine oko 20 milijuna turista posjeti grad od oko 800.000 stanovnika. Iako je 300.000 putnika s kruzera relativno mali udio u ukupnom broju, zabranom grad želi poslati jasan znak.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kopkoffe.

Ich habe Niederländer gerne.. sagte der schwule

New Report

Close