Nizozemska odgađa zatvaranje plinskog polja u Groningenu

Autor: Poslovni dnevnik , 04. travanj 2024. u 17:03
Foto: SHUTTERSTOCK

Donji dom parlamenta podržao je u ožujku taj prijedlog zakona, ali nekoliko stranaka u gornjem domu zatražilo je u utorak dodatna jamstva da neće ugroziti opskrbu plinom.

Gornji dom nizozemskog parlamenta odgodio je glasovanje o zakonu koji nalaže zatvaranje velikog plinskog polja u Groningenu, razljutivši vladu koja je poručila da proizvodnja neće biti nastavljena zbog opasnosti od potresa.

Proizvodnja plina u Groningenu godinama se postupno smanjivala da bi u listopadu bila zaustavljena kako bi se ograničila seizmička aktivnost koju su potaknula desetljeća vađenja, oštetivši na tisuće zgrada.

Vlada je dopustila obnovu proizvodnje u skromnom opsegu na kraju prošle i početku ove godine kako bi se osigurale zalihe za vrijeme zahlađenja, ali predložila je zakon koji propisuje potpuno zatvaranje polja do 1. listopada.

Donji dom parlamenta podržao je u ožujku taj prijedlog zakona, ali nekoliko stranaka u gornjem domu zatražilo je u utorak dodatna jamstva da neće ugroziti opskrbu plinom.

“To bi moglo odgoditi konačnu odluku za godinu i pol dana, što me ljuti”, rekao je u srijedu ministar rudarstva Hans Vijlbrief, zaprijetivši ostavkom ako Senat u kratkom roku ne promijeni mišljenje.

“Sigurnost opskrbe mogla bi biti ugrožena samo u slučaju dvije vrlo hladne zime zaredom, a šanse za tako nešto procijenjene su na jedan prema 80.000. Vjerujem da je došlo do nesporazuma i da ćemo uskoro znati konačnu odluku Senata”, rekao je ministar.

Odgodu glasovanja zatražile su, među ostalima, i tri od četiri stranke koje pokušavaju formirati vladu, uključujući nacionalističku stranku PVV, pobjednicu izbora u studenom 2023., i desni centar VVD premijera na odlasku Marka Ruttea. Ako zakon ne bude usvojen, proizvodnja bi, teoretski, mogla biti obnovljena. 

Komentirajte prvi

New Report

Close