Nike u problemima, jedan je glavni razlog

Autor: Tomislav Pili , 14. listopad 2019. u 08:15
Nike je ekskluzivni dobavljač opreme za NBA/REUTERS

Prekid suradnje kineskih tvrtki s NBA ligom mogao bi zahvatiti i proizvođače sportske opreme.

Sukob američke profesionalne košarkaške lige NBA s kineskim vlastima mogao bi se negativno odraziti na poslovanje američkih proizvođača sportske opreme, posebice Nikea.

Nakon što je Daryl Morey, glavni direktor košarkaškog kluba Houston Rockets, prije desetak dana izazvao skandal u Kini izrazivši podršku prosvjednicima u Hong Kongu, niz kineskih kompanija prekinuo je veze s NBA ligom. Ta izjava u Kini ima posebnu težinu jer je Houston Rockets iznimno popularan klub u toj zemlji nakon što je 2002. angažirao kinesku košarkašku zvijezdu Yao Minga.

 

6,2 mlrd.

dolara uprihodio je Nike prošle godine u regiji Kine

NBA se kasnije ispričao kineskim vlastima i ogradio od Moreyeve poruke na Twitteru. Međutim, šteta po prihode lige već je učinjena s obzirom na masovna otkazivanja pretplate na prijenos utakmica. Procjenjuje se da NBA u Kini zarađuje 10 posto prihoda. No, udar bi mogao zahvatiti i kompanije koje surađuju s NBA. To prije svega vrijedi za Nike jer je ekskluzivni   dobavljač sportske opreme za NBA ligu.

Stoga su krajem prošlog tjedna iz nekoliko Nikeovih trgovina u Kini povučeni iz prodaje dresovi Houston Rocketsa te tenisice s logom kluba, navodi Reuters. Potez ne čudi s obzirom da je Nike prošle godine u kineskoj regiji (NR Kina, Hong Kong i Tajvan) uprihodio 6,2 milijarde dolara. To je 21 posto više nego godinu ranije dok je rast prodaje na američkom tržištu iznosio sedam posto.

"Ako situacija eskalira, ako vlada sugerira građanima da prestanu kupovati zapadne brendove ili one povezane s NBA, to će biti jako loše", ističe za CNN analitičar trgovine Matt Powell. Slamka spasa mogla bi biti činjenica da Nike oblači i kinesku košarkašku reprezentaciju, a i mnogo proizvodi u Kini. 

Komentirajte prvi

New Report

Close