Nikad manje preuzimanja i spajanja u deset godina

Autor: Tomislav Pili , 01. travanj 2019. u 22:00
Velike tvrtke preuzimanja provode zbog rasta, jeftinog zaduživanja i strateške motivacije/FOTOLIA

Broj transakcija ukazuje na to da se čelnici kompanija pribojavaju globalne recesije i da su sklonije traženju meta na domaćem ‘terenu’.

Vrijednost globalnih spajanja i preuzimanja u prvom je tromjesečju potonula 17 posto ponajprije zbog velikog pada u Europi uzrokovanog nesigurnošću oko brexita. S druge strane, SAD bilježi najbolje rezultate u gotovo dva desetljeća ponajviše zbog nekoliko vrlo velikih preuzimanja.

Prema podacima Refinitiva, u prva tri mjeseca 2019. zabilježena su spajanja i preuzimanja kompanija od 927 milijardi dolara. Iako manji na godišnjoj razini, taj je iznos ipak 22 posto veći nego u prethodnom kvartalu koji su obilježila turbulentna kretanja na burzama uslijed čega je dio kompanija odustao od nakana preuzimanja. Međutim, analitičari smatraju kako broj transakcija ukazuje na to da se čelnici kompanija pribojavaju da je globalna recesija pred vratima.

Naime, u prvom kvartalu sklopljeno je 8765 transakcija, najmanje u više od 10 godina. Jeniffer Perkins, partnerica u odvjetničkoj tvrtki Kirkland & Ellis ističe za Financial Times kako trenutno "svi pričaju o recesiji", ali da to ne znači da će nužno doći do usporavanja aktivnosti spajanja i preuzimanja. Perkins smatra da će strahovanja o dolasku recesije motivirati kompanije na "protucikličke akvizicije" koje će pomoći u povećanju otpornosti poslovanja na gospodarsku krizu.

Europski pesimizam
Ipak, zvono za uzbunu mogao bi biti podatak o prepolovljenoj vrijednosti prekograničnih spajanja i preuzimanja što sugerira da su kompanije mnogo sklonije traženju meta na domaćem tržištu. Gledano po regijama, najveći pad od 67 posto na 115 milijardi dolara bilježi Europa. Dirk Albesmeier, voditelj spajanja i preuzimanja za EMEA regiju u banci JP Morgan Chase to pojašnjava činjenicom da mnoštvo kompanija osjeća kako je mnogo na kocki uslijed nesigurnosti oko britanskog izlaska iz Europske unije i trgovinskog rata između Amerike i Kine.

 

927 mlrd.

dolara vrijednost M&A u prva tri mjeseca ove godine

O pesimizmu europskih kompanija dovoljno govori podatak da "stari kontinent" nema predstavnika među 10 najvrednijih spajanja i preuzimanja, a nema ni transakcije veće od 10 milijardi dolara. U Velikoj Britaniji vrijednost spajanja i preuzimanja manja je za 62 posto na 40 milijuna dolara dok je u Njemačkoj vrijednost transakcija potonula 76 posto na 17 milijuna dolara. Investicijski bankari ističu za Reuters kako bi Europa po pitanju spajanja i preuzimanja mogla ostati anemična još neko vrijeme.

No, s druge strane Atlantika dijametralno suprotna situacija. Amerika bilježi najbolji početak godine od 2000. sa 489,5 milijardi dolara vrijednih najavljenih transakcija što je 9,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Međutim, glavni pokretač rasta bile su velike transakcije s obzirom na to da je broj spajanja i preuzimanja srezan za 40 posto. Najaktivniji sektor bila je zdravstvena njega sa 181 milijardom dolara, a taj sektor ne pokazuje znakove usporavanja, ističe odvjetnik Krishna Veeraraghavan iz tvrtke Sullivan & Cromwell. Kineske kompanije ostvarile su 10,6 milijardi dolara vrijedna inozemna preuzimanja što je značajno manje od 25,2 milijardi dolara u istom lanjskom razdoblju. Razlog ovom padu treba tražiti u strožoj regulativi kineske vlade koja želi ograničiti odljev kapitala iz zemlje.  

'Treba nam više spajanja'
Međutim, investicijski bankari upozoravaju na novi trend kada su u pitanju kineska spajanja i preuzimanja. Naime, kako se poslovno okruženje pogoršava uslijed trgovinskih napetosti, strane kompanije sve češće prodaju dijelove ili čak cjelokupno poslovanje u Kini. Što se tiče pojedinačno najvećih preuzimanja, na vrhu ljestvice je Bristol-Myers Squibb koji je za 90 milijardi dolara preuzeo konkurentsku farmaceutsku kompaniju Celgene.

Slijedi saudijski naftni div Aramco sa 69 milijardi dolara vrijednom kupnjom petrokemijske kompanije Sabic te 43 milijarde dolara vrijedno preuzimanje tvrtke za plaćanja Worldpay od strane Fidelityja. "Kompanije rade velika preuzimanja iz niza razloga. Ključni razlozi su rast, jeftino zaduživanje i strateška motivacija", tumači Anu Aiyengar, direktor spajanja i preuzimanja za Sjevernu Ameriku u JP Morgan Chaseu. "Vrlo smo sretni zbog velikih transakcija, ali trebamo više transakcija ukupno gledajući", zaključio je Aiyengar.

Komentirajte prvi

New Report

Close