Nijemci se moraju se odreći omiljene hrane, preskupa je čak i njima

Autor: Poslovni.hr , 11. svibanj 2022. u 13:10
FOTO: Unsplash/Ilustracija

Izvršna direktorica Udruge Kathrin Jäckel navodi da potrošači trenutno obraćaju više pozornosti na cijenu pod dojmom inflacije i ukrajinskog rata, kao i sve većih troškova za energiju, prijevoz i svakodnevne potrepštine.

Inflacija rijetko koga veseli, a rastuće cijene prisile su mnoge da posve promijene svoje kupovne navike. Statistički podaci pokazuju da mnogi Nijemci štede na organskoj hrani popularnijoj pod nazivom “bio” zbog visoke stope inflacije.

Trgovine organskom hranom prodale su znatno manje robe u prva tri mjeseca ove godine, nego u istom razdoblju prošle godine, govore podaci kojima raspolaže Udruga “Naturkost Naturwaren”.

U siječnju je u prosjeku dnevna prodaja bila gotovo deset posto manja, a u ožujku više od 18 posto. Sličan je trend i u veleprodaji, piše Fenix-magazin.

Izvršna direktorica Udruge Kathrin Jäckel navodi da  potrošači trenutno obraćaju više pozornosti na cijenu pod dojmom inflacije i ukrajinskog rata, kao i sve većih troškova za energiju, prijevoz i svakodnevne potrepštine.

Cijene robe s oznakom “bio” su narasle u vrijeme pandemije koronavirusa, a dodatni rast cijena dogodio se početkom rusko-ukrajinskog sukoba. Jäckel je upozorila da bi, ako se bude kupovalo sve manje organskih proizvoda, bio ugrožen vladin cilj da do 2030. poveća udio organskih proizvoda na 30 posto.

Trenutno je u Njemačkoj na oko deset posto obradivih površina zasađeno organsko voće i povrće. Jäckel predlaže ukidanje PDV-a na organsku hranu i prirodne proizvode, posebice voće i povrće.

Porez na organsko mlijeko i mesne prerađevine trebao bi biti niži nego na konvencionalno proizvedene proizvode. S obzirom na aktualna poskupljenja, kupci radije biraju bio proizvode trgovačkih lanaca, umjesto da izaberu proizvode skupljih i popularnijih bio marki.

Komentirajte prvi

New Report

Close