Nijemci daju novac za otvaranje 1500 tvrtki u Srbiji

Autor: Poslovni.hr , 05. srpanj 2018. u 14:31
U Srbiji nema dovoljno dostupnih izvora financiranja za osnivanje novih tvrtki, Foto: Marijan Sušenj / Pixsell

Njemačka razvojna banka osigurala je bespovratnih 12,9 milijuna eura za pomoć malim i srednjim poduzetnicima.

U Beogradu je jučer potpisan Memorandum o razumijevanju u realizaciji srpsko-njemačkog Programa promocije poduzetništva i samozapošljavanja, čime bi trebalo biti osigurano najmanje 12,9 milijuna eura bespovratne pomoći za osnivanja 1500 tvrtki.

Memorandum su potpisali direktor vladinog Ureda za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i direktor Ureda Njemačke razvojne banke (KfW) u Srbiji Arne Gooss, a na temelju njega će Njemačka dati podršku razvoju malih i srednjih poduzeća u Srbiji. Potpisivanju sporazuma u vladi Srbije bili su nazočni i premijerka Ana Brnabić i veleposlanik Njemačke Axel Dietman. “Ovo je važan program, koji se razvija u tijesnoj suradnji Srbije i Njemačke. To je dio njemačko-srpske inicijative za stalni porast zaposlenosti u Srbiji”, rekao je Dietman.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da država želi podržati poduzetnike, mala i srednja poduzeća i napraviti ozračje u kojem ima više inicijativa za osnivanje tvrtki, kako bi ljudi sami sebi stvorili posao i budućnost.

Ukazala je da su dva važna problema uzrok nedovoljnog broja poduzetnika – nedovoljna dostupnost izvora financiranja, a čak i kada oni i postoje, prisutan je rizik od neuspjeha, te je poručila da se oba problema rješavaju upravo kroz zajednički program Srbije i Njemačke.

“S jedne strane, imamo povoljne i pristupačne izvore finansiranja, preko poslovnih banaka koje će ući u partnerstvo s državom i Njemačkom razvojnom bankom, i to bez rizika, jer će država gotovo u potpunosti preuzeti rizik na sebe kreiranjem jamstvenih shema”, objasnila je Brnabić.

Ona je navela da će program biti namijenjen najširem krugu djelatnosti – od zanatlija, preko uslužnih i proizvodnih djelatnosti, do poljoprivrednika, a program će implementirati Ured za javna ulaganja i Ministarstvo gospodarstva. Brnabić je pozvala poslovne banke da uđu u partnerstvo s državom, kako bi se osigurao dinamičniji privredni sektor i pridonijelo ekonomskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta.

Dietman je istaknuo da će banke dobiti jamstveni okvir da daju kredite tvrtkama, a one pomoć u obuci i treningu. “Ima dobrih poslova, ali se ne može na tržište bez novca”, dodao je Dietman.

Komentirajte prvi

New Report

Close