Nezaposleni Slovenci pomagat će izbjeglicama

Autor: Poslovni dnevnik , 03. studeni 2015. u 21:59
Volonteri ne stižu sami podijeliti humanitarnu pomoć izbjeglicama/I.K/PIXSELL

Država je za plaće zaposlenima osigurala 650.000 eura.

Slovenija dobila humanitarnu pomoć iz inozemstva namijenjenu izbjeglicama. Pomoć je toliko velika da nevladine udruge koje organiziraju volontere za distribuciju hrane i odjeće ne mogu pregledati sve pakete. Zato će im pomoći radnici zaposleni u sklopu javnih radova, piše Dnevnik.

Ministrica rada, obitelji i socijalne skrbi Anja Kopač Mrak objasnila je da se u sklopu programa javnih radova već uspješno provodi zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih, koji su odlučili raditi s izbjeglicama. Odluka je dobrovoljna, jer ljudi koji će obavljati taj posao trebaju biti osobno motivirani.

Ministarstvo će potpisati ugovore sa 265 nezaposlenih osoba koje će raditi do kraja prosinca, za što je država osigurala 650.000 eura. Plaća će biti otprilike jednaka minimalnoj slovenskoj plaći, a ovisit će o vrsti posla. Zaposleni će sudjelovati u čišćenju te će pomagati humanitarnim organizacijama u distribuciji hrane u prihvatnim i smještajnim centrima. Ministarstvo već radi na novom programu zapošljavanja za koji će biti dodijeljeno 37 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close