Netflix se nada da će lijek protiv odljeva pretplatnika pronaći u videoigrama

Autor: Tomislav Pili , 21. srpanj 2021. u 22:00
Prve videoigre bit će vezane na hit serije, poput ‘Stranger Things’ /REUTERS

U drugom tromjesečju kompanija je u SAD-u i Kanadi ostala bez 430.000 korisnika, pa će uvesti videoigre bez naplate.

Netflix razmišlja da svojim pretplatnicima u redovnoj cijeni, uz filmove i serije, ponudi i videoigre kako bi zaustavio sve primjetniji odljev korisnika.

Kako prenosi Reuters, kompanija je tijekom predstavljanja polugodišnjih rezultata objavila da će učiniti snažniji iskorak u videoigre s obzirom da usluga streaminga serija i filmova pokazuje slab rast broja korisnika uslijed rastuće konkurencije i ublažavanja epidemioloških ograničenja koja su držala ljude u domovima.

Treći pad u 10 godina

Nakon velikog skoka broja korisnika tijekom prošle godine i “zaključavanja”, Netflix trenutno svjedoči oštrom usporavanju broja novih korisnika.

U SAD-u i Kanadi kompanija je tijekom drugog tromjesečja izgubila oko 430.000 pretplatnika, što je treći kvartalni pad u 10 godina. U trećem tromjesečju broj korisnika mogao bi se povećati za 3,5 milijuna, predvidio je Netflix i time značajno razočarao analitičare. Naime, financijaši su smatrali da će između srpnja i rujna pionir u streamingu videa pridodati 5,9 milijuna novih korisnika.

Ukupno gledajući, Netflix je u drugom tromjesečju na globalnoj razini pridobio 1,5 milijuna novih korisnika, nešto iznad prognoza Wall Streeta koje su govorile o 1,1 milijun korisnika. Iako je sa ukupno 209 milijuna pretplatnika Netflix uvjerljivo najveći streaming servis na svijetu – prvi pratitelj Disney broji 104 milijuna korisnika – u zaoštrenoj konkurenciji prostora za rast sve je manje.

U posljednjih godinu i pol streaming usluge lansirali su Disney, Apple, WarnerMedia i Comcast. Međutim, vodeći ljudi Netflixa tijekom prezentacije rezultata odbacili su tezu da je konkurencija razlog slabih rezultata u broju korisnika. “Imaju li HBO ili Disney drugačiji utjecaj na tržište u odnosu na ranije?

Mi to ne vidimo u podacima koje imamo. To nas tješi”, kazao je izvršni direktor Reed Hastings, a prenosi Financial Times.

Lijek za ovaj problem Netflix želi pronaći u mobilnim videoigrama koje bi pretplatnicima nudio bez dodatne naplate. “Promatramo igranje kao dodatnu, novu kategoriju sadržaja, slično našoj ekspanziji u originalnu filmsku produkciju”, stoji u pismu s kvartalnim rezultatima poslanom dioničarima.

U tom kontekstu Netflix je prošlog tjedna objavio da se njegovim redovima pridružio Mike Verdu, veteran industrije videoigara s 30-godišnjim iskustvom.

Obožavatelji žele više

Glavni operativni direktor Greg Peters izjavio je u razgovoru s analitičarima po objavi kvartalnih rezultata da će prve igre u ponudi biti vezane za Netflixove hit serije.

“Znamo da obožavatelji tih serija žele korak više. Žele se dodatno angažirati”, kazao je Peters. Prve igre koje bi kompanija ponudila tako bi bile vezane na serije “Stranger Things” i “The Dark Crystal: Age of Resistance”.

Dio analitičara slaže se s tezom kako Netflix treba pronaći nove načine privlačenja korisnika nakon nekoliko godina brze ekspanzije.

Prema podacima eMarketera, Netflixov udjel u američkoj potrošnji za usluge straminga video sadržaja past će sa gotovo 50 posto u 2018. na 30,8 posto do kraja ove godine. Što se tiče poslovni rezultata za drugi kvartal, kompanija je objavila rast prihoda za 19 posto na godišnjoj razini.

Prihodi su dosegli 7,3 milijarde dolara. Neto dobit skočila je s lanjskih 720 milijuna dolara na 1,4 milijarde dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close