Netanyahu od Knesseta traži imunitet

Autor: Poslovni dnevnik , 02. siječanj 2020. u 22:00
Benyamin Netanyahu/Reuters

Izraelski premijer, optužen u nekoliko korupcijskih predmeta, želi “raditi svoj posao”.

Izraelski premijer Benjamin Netaynahu, optužen za korupciju u nekoliko slučajeva, zatražio je u srijedu imunitet od izraelskog parlamenta.

Premijerovi odvjetnici predali su zahtjev za imunitet predsjedniku Knesseta. Ranije je Netanyahu najavio da će od parlamenta zatražiti imunitet "u skladu sa zakonom" kako bi mogao nastaviti obavljati svoju premijersku dužnost. Izraelski državni odvjetnik Avichai Mandelblit poslao je optužnicu protiv Netanyahua predsjedniku parlamenta 2. prosinca.

Nakon toga, premijer je imao 30 dana za traženje imuniteta, i taj rok je isticao u srijedu navečer. Sada sudski postupak protiv njega ne može početi budući da je zatražio imunitet, a cijela stvar mogla bi se otegnuti mjesecima. Naime, malo je vjerojatno da će parlament donijeti odluku o imunitetu prije općih izbora 2. ožujka. Izrael je oko godinu dana s prijelaznom vladom nakon što dva puta nakon parlamentarnih izbora nije uspio formirati vladu.

"Netanyahu zna da je kriv", reagirao je njegov rival Benny Gantz na konferenciji za novinare. Za tog bivšeg generala koji se nalazi na čelu centrističkog saveza Plavih i bijelih, taj zahtjev za parlamentarnim imunitetom jasan je pokušaj izbjegavanja pravde. Gantz je naglasio da će njegova stranka učiniti sve kako bi spriječila da Netanyahu dobije imunitet, dodajući da "u Izraelu nitko nije iznad zakona". 

Komentirajte prvi

New Report

Close