Neradna nedjelja na Ustavnom sudu

Autor: Poslovni dnevnik , 15. rujan 2019. u 10:03
Prva neradna nedjelja za trgovine u Crnoj Gori bit će 20. listopad

Trgovački centri poput Delte, Gintaša i Kamelije tvrde da najveći promet imaju upravo vikendom.

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) podnijela je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisano da trgovine na veliko i malo ne mogu raditi nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, osim malog broja izuzetaka.

Zakon je usvojen u srpnju, a taj član stupa na snagu 15. listopada, te će prva neradna nedjelja za trgovine biti 20. listopad.  Procedura na sudu rijetko traje kraće od šest mjeseci, a najčešće od godinu do dvije, tako da će neradna nedjelja za trgovine potrajati, pišu Vijesti. Iz Unije poslodavaca rekli su da smatraju kako je taj član zakona u nesuglasju s članom 59 Ustava Crne Gore koji jamči slobodu poduzetništva koja se može ograničiti samo ako je to nužno zbog zaštite zdravlja ljudi, okoliša, prirodnih bogatstava, kulturne baštine ili sigurnosti i obrane Crne Gore.

Ograničavanje rada nedjeljom i praznicima predložio je vladi Odbor za trgovinu Privredne komore, a ranije su to tražili i sindikati. Protiv su bili trgovački centri poput Delte, Gintaša i kotorske Kamelije, koji su novodili da najveći promet imaju vikendom i da bi im neradne nedjelje značajno smanjile prihode.

Govorili su i o mogućim smanjivanjima broja radnika i tražili da se među izuzetke uvrste i trgovački centri, a upravo je u njihovo ime Unija poslodavaca podnijela inicijativu. S druge strane, Unija slobodnih sindikata očekuje da će Ustavni sud odbaciti inicijativu Unije poslodavaca o ocjeni ustavnosti dijela Zakona o trgovini kojim je u Crnoj Gori zabranjen rad nedjeljom. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Imaju vikendom, ali pet/sub. Nedjeljom NE. Tko lud ide u nabavu ned. ako ti gosti dolaze za vikend !?!
Nedeljom popodne boraviš u Centru, dokolica i kafica…nema prometa.

New Report

Close