Nedržavljane bi ulazak u EU mogao i koštati

Autor: Sergej Novosel Vučković , 15. rujan 2016. u 21:59
Sustav za registraciju putnika unaprijed mogao bi raditi od studenoga, cijena ulaska se ne zna/Tomislav Miletić/PIXSELL

Po uzoru na SAD, onima koji ne trebaju vize bi se omogućilo da preko weba registriraju i plate dolazak.

Na današnjem neformalnom Summitu 27 članica (bez Velike Britanije) u Bratislavi pretresaju se teme koje je u prekjučerašnjem govoru o stanju EU kao ključne detektirao šef EK Jean-Claude Juncker: terorizam, ekonomska kriza, migrantska kriza i Brexit, a zacijelo će se pažnja posvetiti i prijedlogu Europske komisije da uvede sustav za informiranje i odobravanje putovanja (ETIAS).

U prijevodu, oni iz zemalja-nečlanica kojima ne treba viza trebali bi se, planiraju li ulazak, najmanje 72 sata unaprijed najaviti i platiti naknadu. Ovo nije europska izmišljotina, već oponašanje američkog modela ESTA, po kojem putnik kojem ne treba viza (npr. većina državljana EU, ne i Hrvati), na internetu registrira kad stiže u SAD i to plati 14 dolara. Potvrda vrijedi više godina, na taj način i američke službe provode kontrolu ulaska, a potvrdu ESTA dovoljno je pokazati službenicima na aerodromu, čime se ubrzava postupak.  I EU je sigurnost najvažniji razlog uvođenja sličnog sustava, jer godišnje u nju hrle milijuni stranih turista, a nikad se ne zna ima li među njima i putnika zlih namjernika.

Jednokratnom registracijom osobnih podataka sve bi države imale uvid u svakog putnika, a oni bi skratili čekanje na check-inu. "Tehnologija nam može pomoći u spriječavanju prijetnji prije nego što se ostvare i ojačati sigurnosti europskih građana. Sustav za certifikaciju opreme i nadzora u zračnim lukama povećat će i sigurnosne standarde", kazao je EU povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos. Sustav bi mogao proraditi u studenom, ali ne zna se kolika bi bila cijena ulaska pojedinca u EU. 

Komentirajte prvi

New Report

Close