‘Ne podigne li Kongres granicu duga, slijedi katastrofa’

Autor: Poslovni dnevnik , 28. travanj 2023. u 16:26
Janet Yellen, ministrica financija SAD-a/REUTERS

Yellen je rekla da bi neplaćanje američkog duga rezultiralo gubitkom radnih mjesta, dok bi se povećao teret otplate kućanstava za hipoteke, auto zajmove i kreditne kartice.

Američka ministrica financija Janet Yellen upozorila da bi neuspjeh Kongresa da podigne gornju granicu vladinog duga, i posljedično neispunjenje obveza, izazvalo “ekonomsku katastrofu” koja bi dodatno povisila kamatne stope u godinama koje dolaze.

Yellen je rekla da bi neplaćanje američkog duga rezultiralo gubitkom radnih mjesta, dok bi se povećao teret otplate kućanstava za hipoteke, auto zajmove i kreditne kartice.

Rekla je da je “osnovna odgovornost” Kongresa da poveća ili obustavi gornju granicu zaduživanja od 31,4 trilijuna dolara, upozorivši da bi neispunjenje obveza ugrozilo ekonomski napredak koji je SAD postigao od pandemije, prenosi Reuters.

“Neplaćanje našeg duga proizvelo bi ekonomsku i financijsku katastrofu. Ako se granica ne podigne, američka će se poduzeća suočiti s pogoršanjem tržišta kredita, a vlada vjerojatno neće moći izdavati isplate vojnim obiteljima i starijim osobama koje se oslanjaju na socijalno osiguranje, rekla je.

“Kongres mora glasovati za podizanje ili suspenziju ograničenja duga. To bi trebao učiniti bezuvjetno”, rekla je. Yellen je u siječnju rekla da vlada može plaćati račune samo do početka lipnja bez povećanja limita koji je dosegnut u siječnju.

Za razliku od većine drugih razvijenih zemalja, SAD postavlja stroga ograničenja na iznos posuđivanja. Budući da vlada troši više nego što ima priljeva u budžet, zakonodavci moraju povremeno povećavati gornju granicu duga.

Kevin McCarthy, čelnik Zastupničkog doma prošli je tjedan iznio plan koji bi udvostručio 4,5 bilijuna dolara smanjenja potrošnje s povećanjem gornje granice duga od 1,5 bilijuna dolara, no Bijela kuća inzistira na da ta dva pitanja ne bi trebala biti povezana.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Slicna situacija je skoro svake 2-3 godine i kongres uvijek podigne granicu duga.

New Report

Close