NATO kritizirao Rusiju zbog proširenja granice u Gruziju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. veljača 2014. u 08:38
Reuters

Rusi su odgovorili kako je to privremeni potez koji će omogućiti svojevrstan sigurnosni pojas oko područja u kojemu se održavaju Zimske olimpijske igre koje počinju u petak u Sočiju, nedaleko od Abhazije.

NATO je u srijedu kritizirao Rusiju zbog proširenja granice dublje prema Abhaziji, regiji koja se nakon rata 2008. otcijepila od Gruzije, a Moskva je to objasnila kao privremeni potez proširenja sigurnosne zone zbog predstojećih Zimskih olimpijskih igara.

"Zabrinuti smo zbog nedavne odluke Rusije o privremenom proširenju takozvane pogranične zone Abhazije dublje u gruzijski teritorij bez suglasnosti gruzijske vlade", rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen na konferenciji za novinare održanoj u Bruxellesu s gruzijskim premijerom Iraklijem Garibashvilijem.

Moskva je priznala neovisnost Abhazije i Južne Osetije nakon rata između Rusije i Gruzije 2008. No Gruzija je prošli mjesec optužila Ruse da pomiču granicu s Gruzijom 11 km dublje u Abhaziju, ocijenivši to protuzakonitim potezom kojim se krši gruzijski suverenitet.

Rusi su odgovorili kako je to privremeni potez koji će omogućiti svojevrstan sigurnosni pojas oko područja u kojemu se održavaju Zimske olimpijske igre koje počinju u petak u Sočiju, nedaleko od Abhazije. Gruzija od 2008. nema diplomatskih odnosa s Rusijom te na OI u Soči ne šalje vladino izaslanstvo, ali će gruzijski sportaši sudjelovati u natjecanjima.

Rasmussen je podsjetio da NATO čvrsto podupire suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije unutar međunarodno priznatih granica te kritizirao Ruse zbog podizanja kilometarske bodljikave žice oko južnoosetijskih sela, što neki nazivaju "ruralnim Berlinskim zidom".

"Podizanje ograda i ostalih prepreka neprihvatljivo je i u suprotnosti s međunarodnim zakonom, a i s onim na što su se Rusi obvezali. Žica ometa slobodno kretanje i normalan život stanovnika i trebala bi se ukloniti. U 21. stoljeću trebali bismo se angažirati na podizanju mostova, a ne na postavljanju žica između njih", rekao je Rasmussen.

Komentirajte prvi

New Report

Close