NATO diže cijenu pruge Divača-Kopar

Autor: Poslovni dnevnik , 24. listopad 2018. u 22:00
Financijska konstrukcija novog kolosijeka još nije zatvorena/Goran Kovačić/PIXSELL

SAD je zainteresirani i za Luku Kopar zbog njenog strateškog položaja i razvijene lučke i logističke infrastrukture.

Amerikanci u Sloveniji u posljednjih nekoliko godina ubrzano lobiraju kod donositelja odluka da se najveći slovenski strateški infrastrukturni projekt, izgradnja drugog kolosijeka pruge Divača-Kopar, prilagodi za prijevoz vojne opreme. 

Ako vlada ispuni želje SAD-a, projekt vrijedan gotovo milijardu eura bez PDV-a, koji još nema zatvorenu financijsku konstrukciju, bit će puno skuplji, piše mariborski list Večer, pozivajući se na neslužbene izvore. Buduća pruga, naime, nije projektirana za potrebe vojnog transporta NATO-a, kojem pripada i Slovenija.

 

6 mlrd.

eura izdvojit će EU za poboljšanje vojne mobilnosti

Planiranje za vojne potrebe
A financijski teret za poboljšanje vojne mobilnosti u NATO-u, o čemu se u posljednje vrijeme dosta govori, gotovo u potpunosti će pasti na leđa EU. Poboljšanje vojne mobilnosti u EU, na što godinama poziva SAD, prioritetni je projekt u sklopu nove obrambene suradnje pod nazivom PESCO, koja okuplja 25 zemalja članica EU, uključujući Sloveniju. Projekt je to za koji EU izdvaja oko šest milijardi eura, kako bi se osiguralo učinkovito kretanje vojnih snaga u EU, poboljšanje infrastrukture i uklanjanje birokratskih prepreka.

"Naš glavni cilj je iskoristiti našu prometnu mrežu i osigurati da se vojne potrebe uzmu u obzir pri planiranju infrastrukturnih projekata", rekla je Violeta Bulc, europska povjerenica za promet.

Kako iskoristiti položaj?
Osim drugog kolosijeka pruge Divača-Lopar, SAD i neki drugi saveznici zainteresirani su za Luku Kopar i zbog njenog strateškog položaja i razvijene lučke i logističke infrastrukture.  U posljednje vrijeme, u slovenskoj javnosti postavljaju se pitanja o statusu Luke Koper u NATO-u, objašnjava Večer. Bilo je i dezinformacija da će slovenska luka postati vojna baza NATO-a.

"Činjenica je da Slovenija treba iskoristiti svoje geostrateške pozicije. NATO nije samo vojna nego i politička organizacija, što znači da postoji suradnja. Našu poziciju trebamo iskoristiti, ali samo ako mi to želimo. Vidim puno mogućnosti. Nije riječ o tome da će to biti neka vrsta vojne baze", izjavio je slovenski premijer Marjan Šarec prilikom posjete glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga. 

Komentirajte prvi

New Report

Close