Napravili prijenosni test uređaj za koronavirus koji daje rezultate za manje od 20 minuta

Autor: Poslovni.hr , 21. travanj 2020. u 09:27
Foto: Getty Images

Za razliku od postojećih testova, ovaj koristi drugačije kemikalije za analizu uzoraka.

Britanski znanstvenici sa Sveučilišta South Wales napravili su prijenosni uređaj koji obrađuje brisove pacijenata i traži tragove koronavirusa, a rezultate daje za manje od 20 minuta, piše Zimo.

Uređaj, koji stoji manje od 100 funti (oko 864 kune), analizira bris uzet iz nos i traži tragove DNK-a virusa. Može otkriti postoji li koronavirus u tijelu pacijenta, ali ne i antitijela koja bi ukazivala na to da je neki pacijent već prebolio COVID-19.

Za razliku od postojećih testova, ovaj koristi drugačije kemikalije za analizu uzoraka, pa nema problema s nabavom kemikalija za analizu. Naime, temeljen je na uređaju za brzu dijagnostiku infekcija urinarnog trakta koji je razvijen prije nekoliko godina. Znanstvenici su prilagodili način testiranja.

Razvijamo našu dijagnostičku platformu posljednjih nekoliko godina pa znamo da funkcionira za druge infekcije poput infekcije mokraćnih puteva. Modificirali smo ovu veoma osjetljivu i preciznu tehniku koja se temelji na dokazanoj molekularnoj tehnologiji, pojasnio je dr. Jeroen Nieuwland te dodao: Dizajniran je da bude jednostavan, brz i jeftin, što je prikladno za dijagnosticiranje cijelog niza infekcija.

Znanstvenici se nadaju da će ovaj jeftini i brzi uređaj za analizu omogućiti testiranje većeg broja ljudi.

Komentirajte prvi

New Report

Close