Napoleonov šešir na dražbi u Parizu prodan za rekordnih svotu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. studeni 2023. u 21:00
Foto: Reuters

U listopadu 2021. otkriven je Napoleonov DNK na jednome šeširu ponuđenom na aukciji Bonhamsa u Londonu.

Dvorogi šešir, koji je, kako se vjeruje pripadao Napoleonu Bonaparteu, u nedjelju je prodan za rekordnih 1,9 milijuna eura na dražbi pariške aukcijske kuće Drouot.

Prvobitno je cijena šešira procijenjena na 600.000 do 800.000 eura, no na kraju je nadmašila i cijenu od 1.884,000 eura, koliko je plaćen drugi Napoleonov šešir 2014., rekao je aukcionar Jean-Pierre Osenat.

Napoleon je bio opčinjen šeširima koji su postali sastavni dio njegova imidža jer se na taj način isticao na bojnome polju. 

Nosio je dvoroge šešire, iznimno popularne u 18. stoljeću, a izvorno su dizajnirani za potrebe jahača. Premda se taj tip šešira nosio tako da se jedan rog usmjeravao prema naprijed, a drugi prema natrag, Napoleon ih je nosio na drugačiji način, tako da su mu rogovi išli postrance.

Procjenjuje se da je Napoleon za svoje vladavine posjedovao 120 dvorogih šešira. Sve ih je izradio isti proizvođač Poupart&Cie i svi su bili izrađeni od istog materijala, skupocjenoga crnog dabrova filca.

Na dražbama se kupcima često nude šeširi za koje se vjeruje da su pripadali Napoleonu.

U listopadu 2021. otkriven je Napoleonov DNK na jednome šeširu ponuđenom na aukciji Bonhamsa u Londonu.

Zahvaljujući primjeni elektronskog mikroskopa utvrđeno je da su u šeširu bile vlasi koje su testirane. Ustanovljeno je da je riječ o Napoleonovoj kosi. Na licitaciji aukcijske kuće Bonhams prodan je za više od 200.000 funta.

Komentirajte prvi

New Report

Close