Gotov plan oporezivanja 700 milijardera

Autor: Tomislav Pili , 26. listopad 2021. u 13:53
Protivnici ideje demokrata smatraju da će bogatašti zbog toga otići s tržišta dionica/Pixabay

Većem oporezivanju usprotivila se senatorica Kyrten Sinema i senator Joe Manchin.

Oko 700 američkih milijardera morat će više doprinijeti financiranju socijalne skrbi i borbi protiv klimatskih promjena kroz plan većeg poreznog opterećenja koji priprema Demokratska stranka.

Plan oporezivanja trebao je biti javno predstavljen jučer, ali do zaključenja broja nije pristigla potvrda te najave. Kako navodi Reuters, većim poreznim opterećenjem od najbogatijih Amerikanaca moglo bi se prikupiti najviše 250 milijardi dolara.

Stup Bidenove politike

Podsjetimo, obilan program proračunske potrošnje radi obnove infrastrukture, povećanja standarda javnih usluga te zaštite okoliša stup je unutarnje politike predsjednika Joea Bidena.

Novac za te programe Bijela kuća namjerava iznaći kroz veće oporezivanje kompanija te najbogatijih Amerikanaca. Međutim, demokrati su morali malo izmijeniti svoj plan nakon što su se suočili s protivljenjem u vlastitim redovima. Naime, glas protiv povećanja poreza podigla je senatorica Kyrsten Sinema.

2

bilijuna dolara iznosi okvirno plan oporezivanja kompanija i bogatih pojedinaca koji priprema Bijela kuća

Prema tvrdnjama upućenih izvora Reutersa, prema konačnom planu, povećanjem oporezivanja trebao bi se ukupno prikupiti između 1,5 i 2 bilijuna dolara. Naprednjačko krilo Demokratske stranke zahtijevalo je veći iznos, ali otpor senatorice Sinema i senatora Joea Manchina rezultirali su rezanjem određenih stavki u planu koji je došao u Bijelu kuću.

Demokrati već godinama traže veće oporezivanje kompanija i bogatih pojedinaca, argumentirajući da milijarderi i kompanije trebaju platiti više za financiranje novih mjera socijalne pomoći.

Trenutno bogati Amerikanci ne plaćaju porez pri akumulaciji imovine, poput nekretnina, dionica ili umjetničkih djela. Naime, ta se imovina oporezuje tek nakon prodaje. U sklopu predloženog Zakona o prihodima milijardera, savezna vlada predlaže da bogataši plaćaju porez na godišnje povećanje vrijednosti svoje imovine, neovisno o tome jesu li je prodali ili nisu.

Naravno, gubitak vrijednosti pojedinih klasa imovine donosio bi poreznu olakšicu. Ovaj plan ima potporu i Bijele kuće.

Nije izdašno

Američka ministrica financija Janet Yellen u nedjelju je tijekom intervjua za CNN odbacila tvrdnje kako se radi o “porezu na bogatstvo”. “To nije porez na bogatstvo, već porez na nerealizirane kapitalne dobitke iznimno imućnih pojedinaca”, istaknula je rizničarka SAD-a.

Protivnici plana demokrata smatraju da će to motivirati bogataše na odlazak s tržišta dionica gdje je vrednovanje imovine jednostavnije te prebaciti njihov fokus na ulaganja u nekretnine i umjetnine čiju je vrijednost teže realno procijeniti.

Čelnica Zastupničkog doma iz redova demokrata Nancy Pelosi izjavila je kako oporezivanje bogataša može donijeti između 200 i 250 milijardi dolara, što znači da će se vlada morati pouzdati u ostale proračunske prihode kako bi financirala svoj ambiciozni plan sveobuhvatne obnove Amerike.

“Porez na milijardere ne donosi mnogo novca”, izjavila je Pelosi za CNN. Pelosi kaže kako demokrati imaju niz drugih mogućnosti za financiranje plana, čak i bez povećanja stope korporativnog poreza. Prije svega kroz bolju naplatu poreza te međunarodno usklađivanje poreznih stopa.

Ovo potonje se odnosi na globalnu stopu poreza na dobit koju je u okviru Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) nedavno dogovorilo 136 država. Dužnosnici Bidenove administracije uvjereni su da će Kongres uskoro ratificirati taj dokument i tako omogućiti njegovu implementaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close