Nakon Hrvatske i EU softversku industriju istaknula kao stratešku

Autor: Bernard Ivezić , 14. veljača 2014. u 12:29
Plaća u proizvodnji softvera penje se i iznad 50 tisuća eura/PIXSELL

Potpredsjednica EK Neelie Kroes ističe da Unija u proizvodnji softvera može postati svjetski lider.

Tjedan dana otkako je Ministarstvo gospodarstva u prijedlogu Industrijske strategije strateškom proglasilo softversku industriju, odnosno onu pod NKD J62 Računalno programiranje, Europska komisija objavila je da je to i za Uniju strateška industrija.

Neelie Kroes, potpredsjednica EK, navodi da će ta industrija do 2018. stvoriti toliko novih radnih mjesta da može zaposliti polovicu svih nezaposlenih mladih ljudi u Uniji."U svijetlu rasta nezaposlenosti mladih, razvoj softvera, posebno mobilnih aplikacija, ističe se kao industrija u kojoj EU može postati svjetski lider", ističe Kroes.Prema istraživanju koje je za EK napravila agencija Gigaom Research, u EU je lani na razvoju softvera radilo milijun programera zajedno s dodatnih 800.000 popratnih stručnjaka. Do 2018. očekuje se da će se broj programera povećati na 2,7 milijuna, a broj popratnog osoblja na 2,1 milijun radnika. Time bi ukupno u softverskoj industriji u EU radilo 4,8 milijuna ljudi.

K tome, u istraživanju se ističe da trećina programera i petina kodera u EU godišnje zaradi plaću veću od 50 tisuća eura.Prihod softverske industrije u EU lani je bio 17,5 milijardi eura, a do 2018. godine očekuje se da će narasti na 63 milijarde eura. EU očekuje da će od toga europska proizvodnja mobilnih aplikacija narasti sa 6,1 milijardu eura na 18,7 milijardi eura u 2018., dok će proizvodnja aplikacija po narudžbi sa sadašnjih 11,5 milijardi eura godišnje narasti na 46 milijardi eura u 2018. godini. Luka Abrus, direktor tvrtke Pet minuta, kaže da hrvatska softverska industrija s rastom izvoza od 48,9 posto u dvije godine na 1,1 milijardu kuna već slijedi tempo EU. "Pet minuta tako izvozi, raste i povećava broj radnika svake godine, a takvih softverskih tvrtki imamo mnogo", kaže Abrus.

Komentirajte prvi

New Report

Close