Nakon Applea: I Europa traži način efikasnog oporezivanja korporacija

Autor: Poslovni.hr , 22. svibanj 2013. u 10:00
Ilustracija

Prema podacima Europske komisije, zemlje EU gube oko blijun eura na godinu zbog porezne evazije čemu najviše pridonose velike korporacije.

Istraga zbog Appleovog izbjegavanja plaćanja poreza u SAD-u otvorila je sličnu diskusiju i u Europi o njezinim multinacionalnim kompanijama koje se na dovitljiv način snalaze kako bi izbjegli plaćanje poreza kod kuće. Iako svoj kapital sele po karipskim poreznmim oazama, ali većina njih ne mora ići tako ako daleko pa im je za evaziju dovoljno otići u Belgiju, Irsku ili Nizozemsku. Sve više vlada zemalja Europske unije više ne može gledati odlazak kapitala iz njihovih zemalja kako bi se izbjeglo plaćanje poreza i žele nešto učiniti po tom pitanju, piše Spiegel Online.

Neplatišama poreza na ruku nikako ne ide recesija i sve tanji proračuni europskih vlada koje traže način kako da dođu do svakog eura viška. Upravo zato će Herman Van Rompuy, predsjednik Europske komisije, kao jednu od glavnih tema na samitu koji će se održati sljedeći tjedan u Bruxellessu postaviti naplatu poreza. Većina lidera zemalja EU sada je svjesna da zemlje EU moraju koordinirati svoje porezne politike i surađivati mnogo uže nego je to bio slučaj do sada. Europljane je u posljednje vrijeme razbjesnilo nekoliko slučajeva poznatih poreznih bjegunaca, poput predsjednika nogometnog kluba Bayern Ulija Hoenessa koji je svoje milijune pospremio u Švicarskoj, kao i glumca Gerarda Cepardieua koji je kupio kuću u Belgiji i zatražio rusko državljanstvo kako bi izbjegao plaćanje poreza u Francuskoj.

S druge strane, postoje snažni otpori zajedničkoj poreznoj politici. T je posebno bilo vidljivo i na sastanku ministara financija EU prošli utorak. Iako im je cilj bio donijeti plan o usklađivanju poreznih politika i kamata na porez na dohodak, tome su se snažno suprotstavili Luksemburg i Austrija koji smatraju da žele sami određivati porezna pitanja. Obje zemlje složile su se s pregovorima EU o poreznim sporazumima sa Švicarskom, San Marinom, Andorom, Lihtenštajnom i Monakom, ali su i dalje nespremne same se odreći vlastitih pravila o bankarskoj tajni pa su automatski glasali protiv razmjene podataka s drugim zemljama EU. Povjerenik za poreznu politiku Algirdas Šemeta kazao je da je “vrlo razočaran” takvim ponašanjem dvije zemlje pa se sada nada da će vrh EU-a presjeći gordijski čvor i slomito otpor. Prema podacima Europske komisije, zemlje EU gube oko blijun eura na godinu zbog porezne evazije čemu najviše pridonose velike korporacije

Komentirajte prvi

New Report

Close