Nakon 10 godina vladavine Netanyahu pred porazom

Autor: Poslovni dnevnik , 18. rujan 2019. u 21:59
Benjamin Netanyahu obraća se pristašama/REUTERS

Bivšem premijeru Benjaminu Netanyahuu niti radikalna retorika nije pomogla.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu bori se za politički opstanak nakon što su izlazne ankete izbora održanih u utorak pokazale tijesnu utrku i izmicanje moći izraelskom vođi nakon deset godina provedenih na vlasti. 

Netanyahuov glavni protivnik, centrist Benny Gantz rekao je u srijedu da se prema izlaznim anketama čini da je najdugovječniji izraelski vođa poražen, ali da treba pričekati službene rezultate.

Netanyahu nije proglasio pobjedu niti poraz već je rekao da čeka rezultate u obraćanju svojoj desnoj stranci Likud. Njegovo neuspješno sastavljanje vlade nakon izbora u travnju dovelo je do novih izbora u utorak.

Bivši zapovjednik oružanih snaga Gantz poručio je svom centrističkom savezu Plavih i bijelih da se čini da su "ispunili svoju misiju" i obećao da će raditi na formiranju vlade nacionalnog jedinstva.

Netanyahu čini se "nije uspio u svojoj misiji" osvajanja petog mandata, rekao je 60-godišnji Gantz.  Službeni rezultati izbora mogli bi se znati za više od tjedan dana. Stranka Likud trebala bi dobiti između 31 i 33 mjesta od ukupno 120 u Knessetu, izraelskom parlamentu, a centristički savez Plavih i bijelih između 32 i 34 mjesta.

Nijedna stranka nema dovoljno podrške za dobijanje 61 mandata u parlamentu potrebnog za sastavljanje vlade.  Likud bi za desnu koaliciju mogao dobiti 55 mandata, dva manje nego što su mu predviđale izlazne ankete, a savez Plavih i bijelih najviše 59 za vladu lijevog centra.

Komentirajte prvi

New Report

Close