Najveći drvoprerađivači ostali bez hrasta

Autor: Poslovni dnevnik , 22. prosinac 2019. u 21:59
Tvrtkama je oduzeto po 12% drva da ga dobiju manji kupci/ Ivica Galović/PIXSELL

Velike kompanije u RS trebale su dobiti svih 27.000 prostornih metara hrastovine.

Strateški drvoprerađivači u Republici Srpskoj ostat će sljedeće godine uskraćeni za oko 3000 prostornih metara hrasta u trupcima iako im ta sirovina pripada prema svim kriterijima, javlja portal Capital.ba.

Naime, nekoliko najvećih drvoprerađivača trebalo je dobiti svih 27.000 prostornih metara hrasta predviđenih za sječu, dok ostali ne bi dobili ništa pa je resorno ministarstvo, uz suglasnost Udruženja šumarstva i prerade drveta RS, donijelo odluku da od 20 prvorangiranih oduzme po 12% sirovine i rasporedi je ostalim manjim kupcima. Tom odlukom najviše je pogođena tvrtka Drvoprodex iz Srpca koje će zbog toga dobiti gotovo 700 prostornih metara hrasta manje, te Petroprojekt iz Bratunca koji je trebao dobiti 3338, a bit će mu isporučeno 406 prostornih metara manje od onog što mu po rang listi pripada.

Darko Partalo, direktor Drvoprodexa, ocjenjuje kako je napravljen kompromis koji neće puno promijeniti stanje na tržištu jer su potrebe drvoprerađivača pet puta veće od onoga što dobivaju od Šuma Republike Srpske.

Drvna sirovina se raspoređuje na temelju bodovanja gdje se računa stupanj prerade, broj zaposlenih i ostvareni prihodi, a vrijednost boda određuje vlada Republike Srpske. U tom BiH entitetu godišnje se posječe oko milijun prostornih metara šume koja završi u preradi od čega se samo 27.000 odnosi na hrast.

Komentirajte prvi

New Report

Close