Najveća njemačka banka dijeli na tisuće otkaza

Autor: Poslovni.hr , 02. veljača 2024. u 08:43
FOTO: REUTERS/Denis Balibouse

Najveća njemačka financijska institucija, Deutsche Bank ima ozbiljan pad dobiti, objavili su u četvrtak.

Dobit nakon oporezivanja lani je pala za 14 posto na 4,9 milijardi eura. Razlog te taj što je Deutsche Bank 2022. primila jednokratne porezne olakšice a to se sada ukida, piše Fenix magazin.

Uprava sada planira daljnje uštede i želi ukinuti 3.500 radnih mjesta. Deutsche Bank je rekla da će “područja udaljena od klijenata” biti posebno pogođena. To se prije svega odnosi na poslove u infrastrukturi grupe i IT-u. Osim toga, automatizirat će se i drugi interni procesi.

Prošle su godine veliki IT problemi u Poštanskoj banci (Postbank) koja je dio Deutsche Bank rezultirali dodatnim troškovima koji se broje u milijunima eura. Korisnici privremeno nisu mogli pristupiti računima. Financijski regulator Bafin tada je u banku poslao posebnog nadzornika. Suprotno planu, ne mogu se svi ti problemi riješiti do kraja 2023. godine.

Ali unatoč svemu, šef Deutsche Bank Christian Sewing (53) pozitivno je ocijenio prošlu godinu. Jer prije oporezivanja, financijska institucija ostvarila je najveću dobit u 16 godina odnosno 5,7 milijardi eura.

Dioničari također imaju koristi od toga: dobivaju udio u dobiti od 0,45 eura po dionici – povećanje od 15 centi. Obraćajući se svojim zaposlenicima, Sewing je rekao: “U vrijeme kada nas naši klijenti posebno trebaju, pružili ste im izvrsnu podršku.”

Komentirajte prvi

New Report

Close