Naftu prevoziti samo željeznicom

Autor: Poslovni dnevnik , 18. kolovoz 2016. u 21:59
Željeznice FBiH u teškoj financijskoj situaciji

Svjetska banka predlaže Federaciji BiH da ukine transport nafte i derivata cestama.

Stručnjaci Svjetske banke za potrebe Federalne vlade pripremili su izvještaj o restrukturiranju Željeznica FBiH, u kojem su predložili nekoliko modela ozdravljenja za tu kompaniju koja je dovedena u težak položaj, piše Dnevni avaz.

Najvažniji zaključak Svjetske banke je taj da vlada treba potpuno primijeniti europski model financiranja Željeznica FBiH izdvajanjem sredstava iz trošarina na gorivo, uvođenjem pristojbe na registraciju automobila i eko-taksi, kao i da se prijevoz nafte i naftnih derivata mora odvijati isključivo vlakovima, a ne cestovnim prometom. Enis Džafić, direktor Željeznica FBiH, kaže da su prema europskim direktivama vlade zadužene za financiranje željezničke infrastrukture, "ali kod nas je slučaj da vlada FBiH snosi samo 30 posto troškova, zbog čega je kompanija i došla u nelikvidnost i stvorila veće obveze".

"Ako bi se uvažio prijedlog Svjetske banke oko prijevoza nafte, to bi Željeznicama godišnje donijelo oko 25 milijuna KM (oko 100 mil. kuna). Dnevno za potrebe FBiH na cestama vozi 99 kamiona, a to bi se moglo obaviti s tri vlaka. Na godišnjoj razini to je milijun prevezenih tona nafte i naftnih derivata", rekao je Džafić. Još jedan od mogućih modela koje je predložila Svjetska banka, kako kaže, jeste da kompanija ostane u trenutnom organizacijskom obliku, samo da se financijske obveze i imovina odvoji od infrastrukture, jer u skladu s europskim direktivama vlade ne mogu pomagati željezničkog operatera, već samo željezničku infrastrukturu i putnički promet.

"Vlada godišnje treba uplaćivati 64 milijuna KM, ali ona daje tek 21 milijun. Dakle, Svjetska banka predlaže na koji način nadomjestiti tu razliku, jer već postoji usvojen petogodišnji plan za željezničku infrastrukturu", dodaje Džafić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close