Na umjetno meso trošit ćemo 100 milijardi dolara

Autor: Tomislav Pili , 16. srpanj 2019. u 22:00
Tanki odrezak peče se nekoliko minuta, ali stoji čak 50 dolara/REUTERS

Već 2021. umjetni odresci naći će se na tanjurima malog broja restorana u SAD-u i Europi, a 2023. počinje masovna isporuka.

Ako je suditi po najavama izraelskog startupa Aleph Farms, za dvije godine u američkim i europskim restoranima posluživat će se i odrezak od laboratorijski uzgojene govedine.

Kako piše Reuters, niz biotehnoloških tvrtki pokušava ući u nišu umjetnog mesa uslijed porasta broja potrošača koji izbjegavaju meso životinja iz etičkih ili zdravstvenih razloga. 

Testna faza
Dok su laboratorijski uzgojeni hamburgeri i piletina već u poodmakloj fazi razvoja, Aleph Farms nastoji postati prva kompanija koja će razviti odrezak od umjetnog goveđeg mesa. K tome, već je u pregovorima s nekolicinom otmjenih restorana u SAD-u, Europi i Aziji da se takvi odresci nađu na tanjurima do 2021. godine. Tada bi počela testna faza, a izraelski startup se nada da bi 2023. krenula masovna isporuka umjetnih odrezaka, prvo u restorane, a kasnije i u trgovine.

Aleph Farms svoje odreske razvija od malog broja stanica krave, pa je izbjegnuta potreba klanja životinje ili upotrebe antibiotika tijekom uzgoja što može negativno utjecati na zdravlje potrošača. Međutim, cijena takvog mesa još je prilično visoka. Naime, tanki odrezak koji se peče tek nekoliko minuta stoji oko 50 dolara. U Aleph Farmsu nadaju se da će do 2021. uspjeti sniziti cijenu koja bi bila tek malo viša od cijene prirodnog mesa u restoranima.  

Porast broja startupa
Didier Toubia, suosnivač i izvršni direktor kompanije ističe za Reuters kako Aleph Farms ima ambiciju postati jedan od tri najveća svjetska proizvođača mesa u idućih 20 godina čime bi izazvao sadašnjeg lidera u mesnoj industriji, američkog Tyson Foodsa.

Inače, ta je kompanija uložila u drugi izraelski startup koji se bavi umjetnim mesom, Future Meat Technologies. Da izraelske ambicije imaju smisla dokazuje i predviđanje analitičara da će tržište umjetnog mesa do 2035. vrijediti 100 milijardi dolara. Dok je krajem 2016. u svijetu bilo tek četiri startupa koji se bave laboratorijskim uzgojem mesa, prošle godine poslovalo ih 24, pokazuju podaci.

Komentirajte prvi

New Report

Close