Muskov X pod paljbom Europske unije

Autor: Ana Blašković , 12. listopad 2023. u 10:40
Foto: Reuters

EU povjerenik Thierry Breton kritizirao platformu kontroverznog milijardera.

Zbog brzog širenja lažnih vijesti i krivotvorenja fotografija nakon smrtonosnog pohoda pripadnika Hamasa u Izraelu platforma X, nekadašnji Twitter, pod žestokim je kritikama Europske unije. Premda su se lažne informacije proširile poput požara na društvenim medijima, X je posebice privukao pažnju regulatora.

Povjerenik EU-a Thierry Breton upozorio je da X širi “ilegalni sadržaj i dezinformacije” u pismu koje je objavio na platformi. Reuters podsjeća da EU ima neke od najstrožih zakona koji zahtijevaju da se platforme bore protiv lažiranja sadržaja. Musk je osporio Bretonov post i odgovorio: “Molim vas, navedite kršenja na koja aludirate na X, tako da ih javnost može vidjeti”.

Praćenje teorija zavjere

Istraživači su izgubili mogućnost automatskog praćenja ključnih riječi, ‘hashtagova’ i drugih informacija jer im je ukinut pristup alatu.

Nasilje i govor mržnje
Jedna lažna tvrdnja koja se proširila na Facebooku i X-u pokazuje navodno odobrenje američke vlade odobrenje za slanje 8 milijardi dolara za vojsku Izraelu, pokazuje izvješće Reutersovog tima za provjeru činjenica.

Glasnogovornik Mete, vlasnika Facebooka, rekao je da tim stručnjaka uključujući govornike hebrejskog i arapskog prati “situaciju koja se brzo razvija u stvarnom vremenu”. Ostale objave, primjerice, pokazuju lažni video Hamasovih militanata s otetim djetetom te video s koncerta američkog pjevača Brune Marsa u ‘ulozi’ snimka s izraelskog glazbenog festivala koji je napao Hamas.

Unatoč tvrdnjama da se zalaže za slobodu govora, zbog čega je dozvolio povratak ranije zabranjenom Donaldu Trumpu, kontroverzni poduzetnik Elon Musk ukinuo je alate koji su istraživačima omogućavali praćenje razvoja teorija zavjere i obmana na X-u, piše Reuters.

Istraživači su izgubili mogućnost automatskog praćenja ključnih riječi, ‘hashtagova’ i drugih informacija o događajima u stvarnom vremenu, budući da je X ukinuo pristup alatu koji je bio besplatan za akademike.

Lišeni tog alata istraživači su prisiljeni ručno analizirati tisuće poveznica, rekao je stalni suradnik u Laboratoriju za digitalna forenzička istraživanja Atlantic Councila (DFRLab) Ruslan Trad. Upitan za komentar, predstavnik X-a rekao je da je o izraelsko-palestinskom sukobu objavljeno više od 500 jedinstvenih ‘community notesa’, značajke koja omogućuje dodavanje konteksta potencijalno pogrešnom sadržaju.

Platforma je objavila da je uklonila nove račune povezane s islamističkom skupinom Hamas i da je “aktivirala desetke tisuća postova zbog dijeljenja slikovitih medija, nasilnog govora i ponašanja prožetog mržnjom”. X može ukloniti objave ili reducirati njihovu distribuciju, no nije otkrio što su konkretno poduzeli.

Poticaji za provokacije
Pod Muskovim vlasništvom X je dopustio korisnicima da plate za potvrdu svojih račune i dopušta određenim korisnicima da dio zarade od prodaje oglasa u okviru programa dijeljenja prihoda. No, promjene sada nude plaćenim računima poticaj za širenje provokativnih ili lažnih tvrdnji kako bi skupili sljedbenike, rekla je Renee DiResta, voditeljica istraživanja na Stanford Internet Observatoryja.

“Čini se da su neki od ovih računa nedavno postavljeni postali viralni i širili popularne dezinformacije o ratu”, rekao je Jack Brewster, urednik u Newsguardu, koji kreira ocjene pouzdanosti za web stranice s vijestima. Sam Musk preporučio sljedbenicima da prate dva računa koji su ranije širili lažne tvrdnje o ažuriranju sukoba u “stvarnom vremenu”, objavio je Washington Post.

Nakon toga milijarder je preporuku izbrisao. Lažne informacije proširile su se i u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram i aplikaciji za kratki video TikTok. Telegram je rekao da nema “ovlast provjere informacija”, a Tik Tok nije odgovorio za zahtjev za komentar.

Komentirajte prvi

New Report

Close