‘Mršaviji’ General Electric prekida 126 godina tradicije

Autor: Tomislav Pili , 28. lipanj 2018. u 12:30
Sudeći po skoku cijene dionice, izvršni direktor John Flannery uhvatio je dobar smjer/REUTERS

Izdvaja se proizvodnja medicinske opreme te se prodaje udjel u tvrtki za usluge u naftnoj industriji.

General Electric (GE) najavio je izdvajanje dijela svog poslovanja čime prekida s 126-godišnjom tradicijom konglomerata koji je nekada bio najvrednija kompanija u SAD-u i simbol poslovne moći Amerike.

Kompanija će izdvojiti poslovanje s medicinskom opremom i prodati udjel u kompaniji za usluge u naftnoj industriji Baker Hughes. Novi, "mršaviji" General Electric u budućnosti će se baviti proizvodnjom mlaznih motora, opremom za elektrane te obnovljivim izvorima energije. Plan reforme GE-a objavio je na sastanku s analitičarima i investitorima izvršni direktor John Flannery, nazvavši ga "kulminacijom 10-godišnjih priprema".

Podsjetimo, Flannery je veteran kompanije koji je u kolovozu preuzeo čelnu poziciju, a jedan od glavnih zadataka upravo mu je preslagivanje konglomerata. Naime, Flannery mora pronaći način kako udobrovoljiti dioničare s obzirom da se vrijednost dionica GE-a u posljednjih 20 godina prepolovila. K tome, u utorak je dionica GE-a i službeno prestala biti sastavnica Dow Jones indeksa nakon više od stoljeća. Sudeći po skoku cijene u utorak od gotovo devet posto na 13,86 dolara, kormilar kompanije uhvatio je "dobar kurs".

Iz kompanije argumentiraju da će najavljene promjene  ojačati bilancu kroz smanjenje iznosa duga i povećanja gotovine na računu. "Jednostavnija i snažnija" kompanija ostvarivat će snažniji rast prihoda, operativne dobiti i povrata dioničarima, vjeruju u GE-u.  K tome, dioničari će dobiti 80 posto vrijednosti GE Healthcarea kroz distribuciju dionica što se smatra neoporezivim prihodom.

Profitabilnu proizvodnju medicinske opreme kompanija planira izdvojiti u idućih 12 do 18 mjeseci dok će udjel u Baker Hughesu prodati za dvije do tri godine. Iako najveći dioničari  javno tvrde da podržavaju plan reforme, "novi GE" zadržava svoje najbolje, ali i najgore dijelove. Proizvodnja mlaznih motora je vrlo profitabilna, ali  dobit u poslovanju s opremom za elektrane snažno pada. K tome, zbog snažne konkurencije, marža u obnovljivim izvorima iznosi manje od pet posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close