Moglo bi dovesti do otpuštanja radnika i smanjenja plaća: I oni su odlučili uvesti neradnu nedjelju?

Autor: Poslovni dnevnik , 13. studeni 2019. u 05:55
Foto: Getty Images

Sindikat će tražiti zabranu od Saveza općina i gradova.

Nakon Crne Gore rad nedjeljom mogla bi zabraniti i Republika Srpska. Promjenu stava Saveza općina i gradova Republike Srpske o uvođenju neradne nedjelje u trgovini i pojedinim uslužnim djelatnostima do kraja ovog mjeseca zatražit će Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS. Kako je za Nezavisne novine rekao Goran Savanović, predsjednik sindikata, promjenu traže od Saveza jer on odlučuju o neradnim danima u RS. Dodaje da će zahtjev za neradnu nedjelju u trgovini, ali i dijelu uslužnih djelatnosti uputiti i udruženjima potrošača te nadležnim ministarstvima.

“Zalažemo se za potpunu zabranu rada, ali ako to nije mogućei ili je potrebno prijelazno razdoblje, onda tražimo da bude najviše jedna radna nedjelja u cijelom mjesecu, ali da radnik za nju bude daleko više plaćen”, rekao je Savanović. Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza općina i gradova RS i gradonačelnik Istočnog Novog Sarajevo, rekao je da tu inicijativu treba podržati.

Trgovci smatraju da je nužna analiza bi li neradna nedjelja donijela nove troškove ili bi došlo do otpuštanja radnika i smanjenja plaća. 

Komentirajte prvi

New Report

Close