Mobilni internet u Njemačkoj brz samo na papiru

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. ožujak 2024. u 12:00
FOTO: Pixabay

Njemačke telekomunikacijske tvrtke tek u malobrojnim slučajevima osiguravaju korisnicima brzinu mobilne usluge navedenu u ugovorima, pokazalo je godišnje izvješće regulatora.

Brzina mobilnih i fiksnih mreža gotovo je u pravilu manja no što stoji u ugovorima, utvrdila je mrežna agencija u izvješću objavljenom u četvrtak, potvrdivši zaključke iz prethodnih godina.

Situacija je posebno loša u mobilnom internetu budući da je samo četiri posto korisnika u 2022/2023. dobilo brzinu prijenosa podataka navedenu u ugovoru. U prethodnom razdoblju njihov udio iznosio je samo tri posto.

Četvrtina korisnika dobila je upola sporiji mobilni internet, kao i prošle godine.

U segmentu fiksnih mreža samo je 43,5 posto korisnika dobilo ugovorenu brzinu prijenosa podataka, a njih čak 85,5 posto najmanje upola manju, otprilike kao i u prethodnom razdoblju. 

Većina korisnika ipak je zadovoljna pružateljima internetskih usluga. Prolaznu ocjenu za uslugu fiksnog pristupa internetu dalo je 79,1 posto ispitanika, a njih 70,4 posto zadovoljno je mobilnom mrežom.

Regulator je istodobno zaključio da je postignut značajan napredak u širenju mobilne mreže pete generacije (5G), čiji je udio u izvještajnom razdoblju 2022/2023. iznosio oko 29 posto. U razdoblju 2021/2022. iznosio je samo šest posto.

“Drago mi je da mrežni operateri brzo napreduju u širenju 5G-a. Sve više korisnika mobilnih usluga ima vrlo brze usluge”, rekao je predsjednik Savezne mrežne agencije Klaus Mueller, dodavši da će proces biti nastavljen i u idućim godinama.

Komentirajte prvi

New Report

Close