MMF i Ukrajina dogovorili aranžman od 15,6 mlrd. dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 22. ožujak 2023. u 22:00
Sporazum s Fondom olakšat će Ukrajini dogovore s ostalim ulagačima/SHUTTERSTOCK

Fond je rekao da bi dogovor trebao Ukrajini omogućiti da dobije velike povlaštene zajmove od međunarodnih donatora i partnera.

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Ukrajina postigli su dogovor o četverogodišnjem financijskom paketu vrijednom 15,6 milijardi dolara. Sporazum, koji još mora ratificirati odbor Fonda, postignut je nakon višemjesečnih pregovora dužnosnika MMF-a i ukrajinskih vlasti, a riječ je o najvećem iznosu odobrenom nekoj zemlji aktivno uključenoj u sukob.

Fond je rekao da bi dogovor trebao Ukrajini omogućiti da dobije velike povlaštene zajmove od međunarodnih donatora i partnera.

“U narednim kvartalima očekuje se postupan gospodarski oporavak kako se gospodarska aktivnost oporavlja od teške štete na kritičnoj infrastrukturi, premda zapreke i dalje postoje, uključujući rizik od daljnje eskalacije sukoba”, rekao je dužnosnik MMF-a Gavin Gray.

MMF očekuje da će se ukrajinski realni BDP 2023. kretati između -3 posto i +1 posto, rekao je. “U uvjetima rekordnog proračunskog deficita, ovaj program pomoći će nam financirati sve kritične rashode i osigurati makroekonomsku stabilnost te ojačati našu interakciju s drugim međunarodnim partnerima”, rekao je ukrajinski premijer Denys Shmyhal pozdravljajući sporazum.

Američka ministrica financija Janet Yellen, koja je prošli mjesec iznenada posjetila Ukrajinu, pozdravila je dogovor nakon mjeseci guranja da MMF krene naprijed s novim financijskim paketom za Ukrajinu. SAD je najveći dioničar Fonda.

“Ambiciozan i primjereno uvjetovan program MMF-a ključan je za podupiranje reformskih napora Ukrajine, uključujući jačanje dobrog upravljanja i rješavanje rizika od korupcije, te pružanje prijeko potrebne financijske potpore”, izjavila je Yellen. 

Komentirajte prvi

New Report

Close