Mladim farmerima povoljni krediti za kupovinu zemljišta

Autor: Poslovni dnevnik , 14. svibanj 2019. u 07:30
Najveći krediti iznosit će od 50.000 do 60.000 eura/ Damir Spehar/PIXSELL

Krediti mladim farmerima najvjerojatnije će biti odobravani bez učešća, dok će jamstvo biti hipoteka na kupljeno zemljište.

Poljoprivrednicima u Srbiji, mlađim od 40 godina, od sredine lipnja bit će ponuđeni krediti za kupovinu oranica na 20 godina uz povoljnije kamate koje će najvjerojatnije iznositi 1,9 do 1,95 posto, piše Politika.

Kako je za beogradski list rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, na sajmu poljoprivrede trebao bi biti potpisan memorandum s Poštanskom štedionicom kada će se znati i svi detalji oko kreditiranja farmera. Prema Nedimovićevim riječima, najveći iznos pozajmice najvjerojatnije će iznositi 50.000 do 60.000 eura.

Samo za privatno zemljište
"Prioritet će imati mladi poljoprivrednici, a ako bude viška novca moći će konkurirati i ostali", objasnio je ministar poljoprivrede. Ti krediti najvjerojatnije će biti odobravani bez učešća dok će jamstvo biti hipoteka na kupljeno zemljište.

"Na taj način poljoprivrednici će, za sada, moći kupovati samo zemljište samo u privatnom vlasništvu. Nakon izmjena Zakona o zemljištu isti aranžman mogao bi biti ponuđen i za kupovinu državnih oranica", kazao je Nedimović.

U Srbiji je svako 14. poljoprivredno kućanstvo prijavljeno na osobu mlađu od 40 godina, a nemogućnost da dođu do zemljišta kao i početni kapital za ulaganje najveći su problemi koji muče mlade koji žele ostati na selu. Sa sličnim problemima suočava se i Europska unija, navodi Politika. Ništa bolje nije niti u zemljama bivše Jugoslavije.

Prije nekoliko dana u EU objavljene su najnovije mjere pomoći mladim poljoprivrednicima, uz paket od milijardu eura. U priopćenju Europske komisija i Europske investicijske banke (EIB) navodi se da je odobren novac namijenjen mladim farmerima. Statistika pokazuje da su banke u 2017. odbile 27 posto zahtjeva za kredit koji su podnijeli mladi poljoprivrednici u EU, dok je za druga poljoprivredna kućanstva taj postotak iznosio samo 9 posto.

Phil Hogan, povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj, rekao je da pristup financiranju prečesto predstavlja prepreku mladima koji se žele baviti poljoprivredom, a to nije mali problem jer je 11 posto europskih poljoprivrednika mlađe od 40 godina.  "Podrška mladim poljoprivrednicima prioritet je Europske komisije i zajedničke agrarne politike u razdoblju nakon 2020. godine", istaknuo je Hogan.

Program EK bit će pokrenut kroz dva pilot projekta u Francuskoj, a odobreni iznos je 275 milijuna eura. Programom će na razini država članica upravljati banke i tvrtke za leasing, koje posluju na tržištu EU. Banke bi trebala izdvojiti jednaka sredstva kao i EIB, čime bi ukupan iznos mogao dosegnuti i dvije milijarde eura. 

Po uzoru na Uniju
Za mlade farmere ove mjere donose niže kamatne stope, poček u otplati od pet godina i dodatnu fleksibilnost u otplaćivanju rata. U praksi to znači da će u teškim razdobljima, zbog npr. nestabilnosti cijena poljoprivrednih proizvoda farmeri moći na nekoliko mjeseci odgoditi plaćanje rate.

Komentirajte prvi

New Report

Close