Mladi Španjolci koje je otjerala kriza sve se više vraćaju kući

Autor: Tomislav Pili , 26. prosinac 2018. u 22:00
Među mladima je i dalje 38,6 posto nezaposlenih/REUTERS

Gospodarski rast koji traje već 20 tromjesečja školovanim građanima daje razloga za povratak u domovinu.

Oporavak španjolskog gospodarstva počeo se osjećati i na demografskim trendovima kroz sve izraženiji povratak mladih stručnjaka u domovinu.

Kako piše Bloomberg, već 20 tromjesečja rasta BDP-a mladim, školovanim Španjolcima daje razloga za povratak iz inozemstva. U domovinu se vraćaju obogaćeni radnim iskustvom i novim vještinama.

Točka preokreta
Statistički podaci pokazuju da se Španjolska nalazi na točki preokreta. Izbijanjem ekonomske krize prije devet godina, nakon urušavanja tržišta nekretnina, iz zemlje su otišli deseci tisuća mladih. Konkretne broje pokazuju da je od početka krize do kraja prošle godine otišlo oko 190.000 građana. Vrhunac trenda iseljavanja dosegnut je 2015. kada je iz Španjolske iselilo 32.000 ljudi više nego što se uselilo.

Od tada broj iseljenih rapidno počinje opadati, pa je prošle godine neto migracija gotovo bila u ravnoteži. "Španjolci koji su tijekom krize preselili u inozemstvo počinju se vraćati, a povećan je i priljev stranih državljana. S nezaposlenošću koja se približava strukturnoj stopi, taj će poticaj tržištu rada ograničiti rizike i pomoći u održavanju snažnog rasta u dužem razdoblju", ocjenjuje Maeva Cousin, ekonomska analitičarka Bloomberg Intelligencea.

 

190 tisuća

građana otišlo je od početka krize do kraja prošle godine

Jedna od povratnica je i Maite Alvarez, 36-godišnja imunologinja školovana na Stanfordu. U Španjolsku se vratila u ožujku nakon sedam godina i dobila je posao u laboratoriju Sveučilišta Navarra u Pamploni. "Oduvijek sam imala ideju vratiti se u Španjolsku kako bi bila bliže obitelji i nastavila svoja istraživanja", kaže Alvarez. Međutim, povratak za mnoge nije tako lagan. Iako je stopa nezaposlenosti pala s 26,9 posto koliko je iznosila na vrhuncu 2013. godine na 14,5 posto, stopa nezaposlenosti među mladima i dalje je na golemih 38,6 posto.

"Nezaposlenost je i dalje visoka. Ako se vratite, ne očekujte naći posao u roku mjesec dana", poručuje Anna Herranz, direktorica razvoja karijera na sveučilištu IE. Istraživanje Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak pokazuje kako je 2015. više od petine Španjolaca radilo poslove za koje su prekvalificirani, a dobar dio je i radio poslove za koje nisu školovani. 

Na cijeni 'računalci'
Ipak, Anna Herranz ističe kako u posljednjih godinu i pol dobiva sve više upita bivših studenata koje zanima povratak. No, za razliku od pretkriznih vremena, kada su na cijeni bili stručnjaci iz područja financija, sada se najviše traže stručnjaci u tehnološkom sektoru, ponajviše analitičari podataka i eksperti za digitalnu transformaciju. Takav profil stručnjaka sve više zapošljava Santander, najveća banka u eurozoni.

"Nekad su najbolji računalni stručnjaci i eksperti za umjetnu inteligenciju morali napuštati Španjolsku kako bi radili na najboljim projektima", ističe predsjednica banke Ana Botin. Jedna od njih je i Sara Perez koja je šest godina provela u Londonu kao stručnjakinja za računalnu sigurnost. Sada je preuzela poziciju direktorice računalne sigurnosti u madridskoj Openbank, internetskoj podružnici Santandera. Perez ističe kako se do prije pet godina bilo mnogo teže vratiti u Španjolsku za stručnjake njezina profila.

Komentirajte prvi

New Report

Close