Mirnija situacija u Turskoj nosi Grčkoj 14,5 milijardi eura

Autor: Poslovni dnevnik , 02. ožujak 2017. u 21:59
Počeli su se vraćati i ruski turisti/FOTOLIA

U turističkoj udruzi nadaju se i učinkovitom rješavanju migrantske krize te dogovoru s europskim kreditorima.

Grčki prihodi od turizma ove bi godine mogli porasti za devet posto, što bi pomoglo povratku snažnog rasta u tamošnjem gospodarstvu, no politička bi pitanja mogla prigušiti takve izglede, izjavio je čelnik grčkog turističkog udruženja SETE.

Plaže vraćaju rast BDP-a
U razgovoru za Reuters Andreas Andreadis kazao je da bi prihodi od turizma u 2017. godini mogli narasti na čak 14,5 milijardi eura, nakon što su u prošloj godini pali za 6,4 posto, na 13,2 milijarde eura. Također, očekuje se da će broj turističkih dolazaka narasti na 27 milijuna, s 25 milijuna posjetitelja u prošloj godini. Grčka se oslanja na svoje pješčane plaže i stare hramove kako bi vratila snažan gospodarski rast.

 

25 milijuna

turista posjetilo je Grčku prošle godine što je donijelo 6,4 posto niže prihode

Turizam je zaslužan za približno 18 posto grčkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i zapošljava petinu tamošnje radne snage. U Grčkoj ciljaju rast gospodarstva od 2,7 posto u ovoj godini, a nadaju se i povratku na tržišta obveznica ove godine.  No, ostvarenje tih projekcija ovisi o skorom postizanju dogovora s međunarodnim kreditorima, izbjegavanju tenzija u odnosima sa susjednom Turskom i učinkovitom rješavanju migrantske krize. "Mogli bismo svjedočiti oporavku prihoda na razine između 14,2 milijarde i 14,5 milijardi eura, što bi značilo povećanje od devet posto u usporedbi s godinom ranije. No te procjene imaju određene uvjete", kazao je Andreadis.

 

Andreaidis

Imidž Turske i Egipta još se nije oporavio, a Španjolska je skuplja.

Grčka nudi najviše
Dodao je da očekuje pad broja turističkih dolazaka putem kruzera u ovoj godini, u odnosu na 2,5 milijuna u prošloj godini, zbog političke nestabilnosti u regiji, a poglavito u Turskoj gdje se u travnju održava referendum. Grčka i Turska zajedno s Ciprom imaju važnu ulogu u rješavanju migrantske krize u Europi. "Situacija u Turskoj trenutačno je nepredvidiva. Nakon travnja, napetosti će se evidentno smanjiti", kazao je, dodajući da je u interesu Grčke da ostane mirno. U SETE-u očekuju da će broj dolazaka u ovoj godini porasti za dva milijuna zato što se "imidž Egipta i Turske nije oporavio, a Grčka je sigurno odredište, dok je Španjolska podigla cijene". "U ovakvom okruženju, Grčka nudi najbolju vrijednost za novac", ocijenio je.  Prvi podaci ukazuju na povećanu potražnju iz Rusije. Predrezervacije iz Njemačke i Britanije, grčkih glavnih turističkih tržišta, također su porasle.

Komentirajte prvi

New Report

Close