Milijarderi na čelu sa Sorosem traže da se bogatima uzme tri bilijuna dolara

Autor: Tomislav Pili , 26. lipanj 2019. u 07:30
George Soros jedan je od potpisnika pisma/REUTERS

Novac bi se upotrijebio za ulaganja u čistu energiju, obnovu infrastrukture, rasterećenje siromašnijih te oprost studentskih dugova.

Sve veći jaz između najbogatijih jedan posto Amerikanaca i ostatka stanovništva Demokratska stranka želi staviti u središte kampanje predstojećih predsjedničkih izbora 2020. godine.

Raspravu o potrebi i načinima ispravljanja ekonomskih nejednakosti u američkom društvu je dodatno rasplamsalo otvoreno pismo skupine 19 američkih milijardera na čelu s Georgeom Sorosom koji traže da se najbogatiji sloj dodatno oporezuje.

Održivo financiranje
Osim moćnog financijaša, pismo naslovljeno "Predsjedničkim kandidatima 2020." potpisuju još Liesel i Regan Pritzker, filmska producentica Abigail Disney te suosnivač Facebooka Chris Hughes. Potpisnici pisma pozivaju administraciju na podizanje saveznog poreza na imovinu za "održivo financiranje" novih investicija u sektore poput obnovljivih izvora energije, besplatnih vrtića za svu djecu, otpisivanje studentskih kredita, obnovu infrastrukture te porezno rasterećenje kućanstava s niskim primanjima.

"Amerika ima moralnu, etičku i ekonomsku odgovornost da više oporezuje bogate. Uvođenje takvog poreza u interesu je naše države", navode potpisnici pisma. Prema njihovim procjenama, oporezivanje najbogatijih Amerikanaca donijelo bi proračunu dodatnih tri bilijuna dolara u idućih 10 godina. Argumentiraju i kako inicijativa za "umjereno oporezivanje" najbogatijih uživa podršku velikog broja građana SAD-a. Naime, 74 posto birača podržava takvu ideju, uključujući i 64 posto simpatizera Republikanske stranke.

Sve veći jaz između najbogatijih i ostatka stanovništva potvrdila je i nedavna studija središnje banke Fed. U njoj stoji da je u protekla tri desetljeća imovina najbogatijih jedan posto građana narasla za 21 bilijun dolara. S druge strane, imovina donje polovice stanovništva na imovinskoj ljestvici istopila se za 900 milijardi dolara. Prema podacima Nacionalnog ureda za ekonomska istraživanja, najbogatijih 0,1 posto Amerikanaca drži gotovo 20 posto imovine u SAD-u, koliko posjeduje i 90 posto stanovništva. Još tijekom 70-ih godina najbogatiji sloj posjedovao je sedam posto nacionalnog bogatstva.

Uteg za društvo
Valja naglasiti kako istup skupine milijardera nije usamljen posljednjih godina. Jamie Dimon, prvi čovjek banke JP Morgan, poznati investitor Warren Buffett i Stephen Schwarzman, predsjednik investicijskog diva Blackstonea, javno su upozorili da je ekonomska nejednakost postala uteg funkcioniranju društva. U svakom slučaju, istup skupine od 19 milijardera naslanja se na javno objavljenu ideju demokratske senatorice iz Massachusettsa Elizabeth Warren.

Ona je predložila da se na imovinu vrijednu od 50 milijuna dolara – poput vrijednosnih papira, jahti, automobila i umjetnina – uvede porez po stopi od dva posto. S dodatnih jedan posto oporezivala bi se imovina vrednija od milijardu dolara.

Warren je izračunala da bi njezin prijedlog zahvatio 75.000 kućanstava, a prikupio bi 2,75 bilijuna dolara tijekom 10 godina. Sličan prijedlog u ponedjeljak je iznio i član Demokrata Bernie Sanders, ali on cilja na Wall Street. Sanders je iznio ideju državnog preuzimanja otplate duga po studentskim kreditima koje je 45 milijuna Amerikanaca podiglo radi financiranja svog obrazovanja. Dug iznosi 1,6 bilijuna dolara, a bankama bi bio otplaćen oporezivanjem financijskih transakcija na burzi, a ne od osobnih prihoda milijardera.  

Komentirajte prvi

New Report

Close