Zašto kompanije povlače milijarde dolara dobiti iz Kine? U skoroj budućnosti samo je jedna svijetla točka

Autor: Vjekoslav Čulo , 14. studeni 2023. u 14:15
FOTO: REUTERS/Casey Hall

Strane tvrtke radije zaradu ulažu u druge države nego u Kinu.

Prema službenim podacima, strane tvrtke brže povlače kapital iz Kine nego što se novi slijeva. Ali što je glavni razlog da tvrtke sve podrobnije promišljaju o alternativnim tržištima?

Prema Nicku Marrou iz Economist Intelligence Unita, glavni razlozi tome su anksioznost zbog geopolitičkog rizika, nesigurnosti oko tuzemne politike te sporiji gospodarski rast.

I zato se mnogo toga očekuje od ovotjednog sastanka između Xi Jingpina i Joea Bidena. Prema BBC-jevom članku, Kina je zabilježila deficit od 11,8 milijardi dolara u stranim ulaganjima u tromjesečju do kraja rujna i to je prvi zabilježeni manjak još otkako se vodi statistika od 1998., a to ukazuje da strane tvrtke ne ulažu dobit u Kinu već je reinvestiraju u druge države.

Nužne “korekcije”

Jedan od glavnih primjera tvrtki koje su prestale reinvestirati novac u Kinu je švicarska tvrtka OC Oerlikon koja je iz Kine prošle godine povukla 277 milijuna dolara. Kako kažu iz tvrtke, već su 2022. shvatili da će usporavanje gospodarskog rasta utjecati na njihovo poslovanje, pa su odmah krenuli s radnjama nužnim za ublažavanje negativnih učinaka.

Također, jedna od većih stavki koja je vrlo negativno utjecala na kinesko gospodarstvo bila je stroga “zero-COVID” politika koja je mnogim tvrtkama prekinula opskrbne lance, ponajprije američkom Appleu koji većinu iPhonea proizvodi u Kini i koji je zbog toga dio proizvodnje preselio u Indiju.

Nick Marro smatra da će još dosta tvrtki morati posegnuti za diverzifikacijom zbog rasta napetosti između Kine i SAD-a nastalih dodatnim ograničenjima izvoza sirovih materijala i tehnologija potrebnih za proizvodnju naprednih mikroprocesora.

“Trenutačno nema mnogo tvrtki koje se posve povlače iz Kine jer većina velikih multinacionalnih tvrtki ne želi napustiti tržište gdje su posljednjih 20, 30 ili više godina stvarali kontakte, kupce i dobre odnose. Ali što se tiče novih ulaganja, očito je da preispituju svoje odluke.”

Ključni čimbenici

Jedan od ključnih čimbenika su niske kamatne stope. Naime, za razliku od većine svjetskih gospodarstava, Kina nije prihvatila trend snažnog podizanja kamatnih stopa kao oružja u borbi s inflacijom, pa je tako u Kini trošak posuđivanja novca, koji inače jamči viši povrat i privlači strana ulaganja, srezan kako bi se podržalo kinesko gospodarstvo i pomoglo nekretninskim developerima koji su zapali u velike probleme. Sve to znači da strane tvrtke zarađeni novac više ne reinvestiraju u Kinu nego ga troše u drugim državama.

Još jedan od ključnih čimbenika je, prema stranim analitičarima, nesigurnost u budućem poslovanju, kako i u visini kamatnih stopa i gospodarskim odnosima između Kine i SAD-a. Očekuje se da bi Središnja banka Kine mogla, u slučaju gospodarskog rasta, smanjiti kamatne stope, ali to bi moglo dodatno oslabiti juan čija je vrijednost u odnosu na dolar i euro devalvirala više od pet posto ove godine.

Jedina svijetla točka je skorašnji sastanak između Xi Jingpina i Joea Bidena jer izravni sastanci uglavnom učvršćuju bilateralne odnose koji su unazad nekoliko mjeseci bili poprilično narušeni.

Međutim, jedno je sigurno – sve dok se strane tvrtke i ulagači ne uvjere da se gospodarska situacija popravila, reinvestiranje kapitala u Kinu će i dalje biti vrlo siromašno.

Komentirajte prvi

New Report

Close