Srpski ‘kralj bakra’ Milan Popović najavio preuzimanje Vršačkih vinograda

Autor: Poslovni dnevnik , 09. rujan 2014. u 12:53
Milan Popović Vršačke vinograde pokušao je kupiti i 2012./M. Lukunić/PIXSELL

Popović tvrdi da je spreman kupiti cjelokupnu imovinu tvrtke, obećava da će zadržati postojeći broj zaposlenih, te da će ulagati u proizvodnju.

Srpski poduzetnik Milan Popović dostavio je Agenciji za privatizaciju pismo namjere za kupnju Vršačkih vinograda, piše Blic.

U pismu Popović, koji je rođen u Vršcu, (a u Hrvatskoj je poznat i po vezi s estradnom zvijezdom Severinom), navodi da je spreman kupiti cjelokupnu imovinu Vršačkih vinograda, tvrtke u kojoj srpska država ima udjel od 72 posto. Popović, također, obećava da će zadržati postojeći broj zaposlenih u vršačkoj kompaniji, da će investirati i unaprijediti proizvodnju, te da je spreman nastaviti zakup državnog zemljišta na 1200 hektara koje koriste Vršački vinogradi.Prema izvorima koje navodi Blic, srpski "kralja bakra", kako često nazivaju Popovića, kupio bi Vršačke vinograde preko tvrtke Celanova kapital iz Vršca. Prema podacima srpske Agencije za privredne registre, vlasnik te tvrtke koja je u 2013. godini zapošljavala pet osoba je tvrtka Amdico Internacional sa Cipra.

Interes za kupnju Vršačkih vinograda, koje Agencija za privatizaciju sada prodaje u sklopu privatizacije 502 državne tvrtke, Popović je pokazivao i 2012., kada je, prema pisanju srpskih medija, za vršačku kompaniju bio spreman ponuditi deset milijuna eura. "Vršački vinogradi su dragulj koji je izgubio sjaj, a ja sam zainteresiran da im kroz investicije i otvaranje novih tržišta vratim stari sjaj. Polako ulazim u problematiku i pravim plan koji će pomoći da ta tvrtka ponovno postane lider u proizvodnji vina", govorio je tada Popović. Za kupnju Vršačkih vinograda, prema pisanju Blica, zainteresiran je i talijanski proizvođač alkoholnih pića Bonollo, koji je o namjerama obavijestio Ministarstvo gospodarstva u srpnju.

 

29milijuna

eura procjenjuje se da vrijede Vršački vinogradi

Izvor Blica iz vlade Srbije kaže da će se Vršački vinogradi najvjerovatnije prodavati nadmetanjem budući da već postoje dvije ponude za preuzimanje. Početna cijena bila bi 50 posto od procijenjene vrijednosti koja iznosi 29 milijuna eura.Dragan Nestorov, komercijalni direktor Vršačkih vinograda, kaže da je kompaniji svakako potreban novi vlasnik.Prva privatizacija Vršačkih vinograda raskinuta je 2009. jer konzorcij koji ga je preuzeo, a koji su činili Vinoprodukt Čoka, Rodić MB KO i Šećer Šafer nije ispunio obveze. S prodajom se ponovno pokušalo prošle godine, kada je tvrtku željela kupiti kineska kompanija Guan Nan. S obzirom što se poslije događalo, razumljiva je sadašnja nada radnika Vršačkih vinograda da će država sada postupati odgovorno, te da neće dopustiti da se ponovi lanjski slučaj, kada su predstavnici sindikata i mali dioničari jedva uspjeli poništili prodaju Guan nanu daleko ispod prave vrijednosti tvrtke.

Kinezi su tada bili jedini sudionici licitacije jer tri zainteresirane kompanije nisu, u sumnjivo kratkom roku, uspjele ispuniti uvjete sudjelovanja. Vršački vinogradi prodani su Kinezima u trećem krugu licitacije za samo 5,2 milijuna eura, što je bilo jedva 30 posto od tržišne vrijednosti tvrtke, tada procijenjene na 17,6 milijuna. Sporno je bilo i to što su sva tri kruga licitacije provedena u istom danu i to u roku od 20 minuta, zbog čega je, poslije javnog upozorenja sindikata, posla imala i policija. Kasnije je ta privatizacija bila tema javne svađe između bivšeg ministra gospodarstva Mlađana Dinkića i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića koji su se međusobno optuživali za pritisak da se potpiše štetni ugovor s Kinezima. 

Unatoč lošem vremenu

Berba na normalnoj razini 

Od travnja do kolovoza u Vršcu je palo neubičajeno puno kiše, pa su troškovi primarne zaštite 1134 hektara vinograda bili veći nego inače, jer je vinova loza morale biti prskana čak deset puta, što agronomi Vršačkih vinograda navode kao jedinstven slučaj u povijesti kompanije. Unatoč tome, očekuje se da će urod biti na razini koju Vršački vinogradi održavaju godinama, preko 5 milijuna kilograma grožđa. Za berbu, koja bi trebalo početi ovih dana, bit će angažirano oko 600 sezonskih radnika, uglavnom s juga Srbije.

Komentirajte prvi

New Report

Close