Milan Popović i ruska kompanija žele kupiti RTB Bor

Autor: Poslovni dnevnik , 17. travanj 2014. u 22:00
Srpske su vlade nekoliko puta tražile kupca ili strateškog partnera za RTB Bor/M. Prpić/PIXSELL

Popovićev partner bila bi Russian Copper Company, treći proizvođač bakra u Rusiji koji sudjeluje s 18% u ukupnoj ruskoj proizvodnji.

Srpski poduzetnik Milan Popović zainteresiran je da zajedno s ruskom tvrtkom Russian Copper Company kupi većinski udio u RTB Bor, pišu Večernje novosti.

Prema riječima "srpskog kralja bakra", kako često nazivaju Popovića, u RTB Bor bi trebalo uložiti 500 milijuna eura, odnosno 300 milijuna u izgradnju topionice i 200 milijuna u otvaranje novih rudnika, s tim da dugovi kompanije Popoviću nisu sporni."Potencijalno, RTB bi zbog svojih rezervi bakra i zlata mogao u bliskoj budućnosti postati najprofitabilnija kompanija u Srbiji", kaže Popović, u javnosti poznat i kao bivši nevjenčani suprug hrvatske pjevačice Severine. Po njegovom mišljenju, kretanja cijene bakra na svjetskom tržištu ide na ruku ulaganjima u Bor jer je potražnja za tim metalom sve veća.

 

500milijuna

eura trebalo bi uložiti u RTB Bor, tvrdi poduzetnik Milan Popović

Zalihe rude
"Kada je riječ o investiciji od 300 milijuna eura za izgradnju nove topionice, to može izgledati puno, međutim, toliko stoji izgradnja takvog pogona, a to odgovara i veličini kompanije kao što je RTB kao i zalihama rude. Znači da izgradnju nove topionice ne bi trebalo dovoditi u pitanje", objašnjava Popović za Novosti. Sadašnja topionica u Boru sastoji se iz dvije proizvodne linije, prva linija za topljenje puštena je u rad 1961. god. a druga 1971. godine, a ta je posljednjih godina obnovljena.

Nova istraživanja
Područje Bora poznato je po bogatim nalazištima bakra i zlata što je potvrđeno novim istraživanjima američkog Freeport McMoRana i kanadskog Reservoar mineralsa na istoku Srbije. Otkriven je, naime, potencijal od 1,7 milijuna tona rude bakra i 98 tona zlata. Računajući bruto vrijednost bakra i zlata u novootkrivenim ležištima, po službenim cijenama na londonskoj burzi metala u okolici Bora postoje resursi vrijedni gotovo 18 milijardi dolara. Za proteklih 110 godina od kada traje rudarenje u Boru dobiveno je pet milijuna tona bakra i gotovo 160 tona zlata. Russian Copper Company, treći najveći ruski proizvođač bakra, godišnje proizvodi oko 270.000 tona bakra u katodnom ekvivalentu, odnosno gotovo sedam puta više nego što trenutno proizvodi RTB Bor, izračunale su Večernje novosti.

Kompanija u ukupnoj ruskoj proizvodnji bakra sudjeluje s 18 posto, a u svjetskoj s jedan posto. Russian Copper Company koji ima proizvodne pogone i u Kazahstanu, navodno posjeduje suvremenu opremu i moderna postrojenja za proizvodnju bakra, a u vlasništvu ove kompanije je i najveći rudnik bakra na teritoriji bivšeg Sovjetskog saveza. Inače, dosad je zanimanje za kupnju dugogodišnjeg gubitaša RTB Bor izrazilo više inozemnih kompanija, a 2007. srpska Agencija za privatizaciju raskinula je ugovor s rumunjskom kompanijom Cuprom o prodaji pogona u Boru jer Cuprom nije na vrijeme dostavio bankarske garancije za kupnju. Srpske su vlade nekoliko puta na natječaju tražile kupca ili strateškog partnera za RTB Bor, ali potencijalni kupci su odustajali nakon što su se uvjerili kako su potrebna ulaganja više stotina milijuna eura da bi proizvodnja postala rentabilna.

Komentirajte prvi

New Report

Close