Meta ne želi plaćati, ukida pristup vijestima u Kanadi

Autor: Poslovni dnevnik , 25. lipanj 2023. u 22:00
Kanada zakonom želi spriječiti tehnološke divove da izguraju novinske tvrtke s tržišta online oglašavanja/Reuters

Zakon nameće pravila platformama poput Facebooka i Alphabeta, vlasnika Googlea, koja ih prisiljavaju da pregovaraju o komercijalnim poslovnima i plaćaju izdavačima vijesti za njihov sadržaj.

Meta Platform planira ukinuti pristup vijestima na Facebooku i Instagramu korisnicima u Kanadi nakon što na snagu stupi zakon koji od internetskih divova traži da plaćaju izdavačima vijesti.

Propis je odobrio je gornji dom Senata prošlog tjedna i postat će zakon nakon dobivanja kraljevske suglasnosti od generalnog guvernera, što je formalnost, piše Reuters. Zakon stupa na snagu nakon pritužbi kanadske medijske industrije koja želi strožu regulaciju tehnoloških tvrtki da spriječi da izguraju novinske tvrtke s tržišta online oglašavanja.

“Danas potvrđujemo da će biti ukinuta dostupnost vijesti na Facebooku i Instagramu za sve korisnike u Kanadi prije stupanja na snagu Zakona o online vijestima”, objavila je Meta u priopćenju. Facebook je tjednima najavljivao takav rasplet rekavši da “vijesti nemaju ekonomsku vrijednost za tvrtku i da njeni korisnici ne koriste platformu za vijesti”.

Zakon nameće pravila platformama poput Facebooka i Alphabeta, vlasnika Googlea, koja ih prisiljavaju da pregovaraju o komercijalnim poslovnima i plaćaju izdavačima vijesti za njihov sadržaj, što je sličan potez kao revolucionaran zakon usvojen u Australiji 2021. Američke tehnološke tvrtke tvrde da su prijedlozi neodrživi za njihovo poslovanje.

Glasnogovornik Googlea rekao je da kanadski zakon ostaje “neprovediv” i da hitno traže suradnju s vladom “na putu naprijed”. Kanadska savezna vlada dosad se protivila prijedlozima za uvođenje promjena, a ranije ovog mjeseca premijer Justin Trudeau rekao je da su Meta i Google koriste “taktiku zlostavljanja” dok vode kampanju protiv zakona.

Google i Facebook prijetili su ograničenjem svojih usluga u Australiji kada su slična pravila donesena, no obje kompanije su na kraju sklopile ugovore s australskim medijskim tvrtkama nakon što su ponuđene izmjene zakona.

Komentirajte prvi

New Report

Close