Krenuli i u treći krug rezanja broja zaposlenika, planiraju ukinuti čak 10.000 radnih mjesta

Autor: Poslovni dnevnik , 27. svibanj 2023. u 09:21
Foto: Pixabay

Otpuštanjima je broj zaposlenih u tvrtki pao na stanje na kojem je bio sredinom 2021., nakon dinamičnih zapošljavanja kojima je broj radnika udvostručen od 2020.

Krovna kompanija Facebooka, Meta Platforms, započela je ovog tjedna zadnji, s trećim kruguom otpuštanja u sklopu plana rezanja 10.000 radnih mjesta koji je objavljen u ožujku.

Početkom godine Meta je bila prva velika visokotehnološka tvrtka koja je najavila drugi krug masovnih rezova radne snage, nakon što je prošle jeseni otpušteno više od 11.000 zaposlenika, piše Reuters.

Otpuštanjima je broj zaposlenih u tvrtki pao na stanje na kojem je bio sredinom 2021., nakon dinamičnih zapošljavanja kojima je broj radnika udvostručen od 2020. Reuters prenosi da je nekoliko Metinih zaposlenika koji rade u timovima poput marketinga, ljudskih resursa, inženjeringa i korporativnih komunikacija na LinkedInu objavilo da su otpušteni.

Dionica kompanije blago je porasla na prilično slabom tržištu. Od početka godine vrijednost joj je više nego udvostručena i među najboljim performerima je u S&P 500 indeksu. Ulagači su time nagradili nastojanja rezanja troškova te fokus na implementaciju umjetne inteligencije.

Čelnik Mete Mark Zuckerberg u ožujku je najavio da će se glavnina otpuštanja u drugom valu dogoditi u tri “momenta” tijekom nekoliko mjeseci i biti okončana u svibnju, nakon čega bi se mogle nastaviti tek manje runde.

Dosadašnja ukidanja uglavnom su pogodila neinženjerske pozicije. Zuckerberg je u ožujku obećao “značajno” restrukturiranje poslovnih timova i povratak na “optimalni omjer inženjera i ostalih uloga”.

Kompanija je u srijedu rekla da će najnovija rezanja vjerojatno utjecati na oko 490 zaposlenika u Dublinu, odnosno oko 20 posto njihove irske radne snage. Otkazi su uslijedili nakon mjeseci slabljenja rasta prihoda usred visoke inflacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close