Marko Mišković tužio Srbiju zbog poreznog duga

Autor: Poslovni.hr , 06. rujan 2017. u 22:00
Marko Mišković tvrdi da porezni dug ne postoji, Foto: PD

Tužba kompanije Mara Invest, sina Miroslava Miškovića, pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova.

Protiv Republike Srbije trenutno se vode tri investicijske arbitraže, rekli su za Politiku iz Državnog pravobraniteljstva. Procesi su pokrenuti pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova sa sjedištem u Washingtonu. Srbiju su tom sudu tužili kompanija Mera Invest s Cipra, koja je u vlasništvu Marka Miškovića, Kunsttrans iz Austrije i Energo Zelena iz Belgije.

Marko Mišković, sin vlasnika Delta Holdinga Miroslava Miškovića, 26. siječnja ove godine tužio je Srbiju sudu u Washingtonu zbog poreznog duga od 320 milijuna dinara (oko tri milijuna eura).

Specijalni sud je prije više od godinu dana osudio Marka Miškovića zbog utaje poreza na tri i pol godine zatvora i novčanu kaznu od osam milijuna dinara, uz obvezu uplate utajenog poreza u državni proračun.

Tada je Miroslav Mišković osuđen na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam milijuna dinara jer je pomogao sinu da utaji porez.

Srpski mediji su pisali da Mišković nije tužio Srbiju zbog presude po kojoj je Mera Invest, tvrtka kćer ciparskog fonda, prilikom kupoprodaje Poduzeća za ceste Niš utajila porez od 320 milijuna dinara, već zbog tog poreznog duga. Na internet prezentaciji Miroslava Miškovića može se vidjeti da je tužba reakcija na popis najvećih poreznih dužnika na kojoj se našla i tvrtka Mera invest.

U toj kompaniji tvrde da porezni dug nikada nije postojao, te se očekuje se da se spor Miškovića i Srbije završi krajem 2019.

U Državnom pravobraniteljstvu kažu da su tužitelji pokrenuli spor jer smatraju da je povrijeđen Sporazum o uzajamnom poticanju i zaštiti ulaganja između Srbije i Crne Gore s jedne strane i Republike Cipar s druge strane. Mera Invest je 2006. za devet milijuna eura kupila 47,5 posto dionica Poduzeća za ceste Niš, da bi kasnije prodala 41 posto dionica te tvrtke za 25 milijuna eura Nibens Groupu Mila Đuraškovića.

Austrijski Kunsttrans traži obeštećenje od više milijuna eura za zakup privremenog skladišta u Krnjači koje nikad nije korišteno, dok Energo Zelena tvrdi da je Srbija prekršila međunarodne obveze iz bilateralnog investicijskog sporazuma s Belgijom. Kompanije je zaustavila postrojenje u Inđiji za neškodljivu preradu opasnog životinjskog otpada .      

Komentirajte prvi

New Report

Close