Mandarić prodao Dalmatinku da bi platio igrače Olimpije

Autor: Poslovni dnevnik , 29. prosinac 2019. u 22:00
Milan Mandarić (u sredini) odlučio je prodati i nogometni klub Olimpija

Američko-srpski poduzetnik rodom iz Like za poslovno-stambeni objekt u Ljubljani dobit će 6 do 7 milijuna eura.

Milan Mandarić ostvario je najave i napravio novi korak prema povlačenju iz Slovenije.

Nakon višemjesečne potrage pronašao je kupca za nekretninski projekt Dalmatinka, piše portal Siol.net. Riječ je o poslovno-stambenoj zgradi u Dalmatinovoj ulici u Ljubljani, koja je trebala bi biti dovršena do kraja ove godine. U njoj će se nalaziti 27 luksuznih stanova za koje je Mandarić, zbog njihovog izuzetnog položaja, očekivao čak osam do deset tisuća eura po kvadratu. Sada je odlučio prodati Dalmatinku tvrtki Slon Capital, koju kontroliraju poznati ljubljanski hotelijeri Ivan Tatić i Milorad Sikima. U njihovim je rukama Best Western Premier Hotel Slon, a od prošle godine i City HoteL, također u središtu glavnog grada Slovenije, a imaju i apartmane na Bledu.

Kašnjenje plaća u klubu
Prema informacijama portala, kupoprodajni ugovor za Dalmatinku potpisan je prošlog tjedna, a novi je vlasnik već započeo postupke upisa u zemljišne knjige. No, čeka ga dug put jer će morati pričekati da se s nekretnine izbrišu hipoteke banaka, države i nekih drugih vjerovnika. Iako se Mandariću posrećilo s prodajom Dalmatinke, s druge strane mu se zakompliciralo s pronalaženje kupca za ljubljanski nogometni klub Olimpija, čiji je vlasnik i predsjednik.

 

27 stanova

imat će zgrada Dalmatinka u središtu Ljubljane kada bude završena

Još ljetos Mandarić je objavio da je Olimpija prodana. Trebali su je preuzeti talijansko-malteški investitori, koje zastupa Gabriele Nardini, ali pokazali su se neozbiljni i nisu obavili obećanu kupnju.  Početkom studenog, postale su sve glasnije informacije o kašnjenju plaća igračima i odgodi plaćanja računa dobavljačima i drugim poslovnim partnerima, ali Mandarić je uvjeravao navijače da ne trebaju strahovati za sudbinu kluba.

Prodajom nekretnine u Ljubljani, očekuje se da će osigurati dovoljno novca da Olimpija može poslovati barem do kraja sezone. "Dobit ću šest ili sedam milijuna eura od prodaje Dalmatinke", rekao je predsjednik Olimpije. Dodao je da klub neće prodati "na silu", iako ću morati ostati u Ljubljani duže od veljače, kad bi se prodaja mogla dogoditi. No, velik dio prihoda od prodaje Dalmatinke ići će za otplatu dugova. Iskusni poduzetnik koji je, prema pisanju Sunday Timesa iz 2013., težak oko sto milijuna funti, morao je po novac ići na sivo tržište, navodi Siol.net.

 

100 milijuna

funti vrijedila je imovina Milana Mandarića 2013. godine

Milan Mandarić je upis vlasništva nad nedovršenom zgradom u Dalmatinovoj ulici 8 u zemljišne knjige započeo u lipnju prošle godine. Zgradu je počela graditi projektna tvrtka Hiša 8, ali je propala prije njezina završetka, a kupila je Mandarićeva tvrtka Domus Aurea – Zlatna kuća u stečajnom postupku. Sud je utvrdio da je Domus Aurea ispunila sve uvjete za upis prava vlasništva.  Mandarićeva tvrtka bila je jedini ponuđač u veljači prošle godine kada je za kupnju nekretnine u središtu Ljubljane ponudila i platila 4,7 milijuna eura, bez poreza. Kada bude dovršena, zgrada će uz prizemlje imati šest katova i potkrovlje. U podrumskim etažama bit će 85 parkirnih mjesta, a u nadzemnim etažama bit će poslovni prostori i luksuzni stanovi.

Izvlači klubove iz teškoća
Milan Mandarić, uspješan je američko-srpski poduzetnik, rodom iz Like, iz koje je kasnije preselio u Vojvodinu i SAD. Bio je, uz ostalo, vlasnik nogometnih klubova u Francuskoj, Engleskoj i Nizozemskoj i specijalizirao se za izvlačenje nogometnih klubova iz teškoća, pisao je Poslovni dnevnik 2007. godine.

"Svi klubovi koje sam preuzimao bili su na dnu i grcali u velikim problemima", rekao je tada Mandarić za Poslovni dnevnik. "Takvo stanje predstavlja za mene veliki izazov. Posebno sam ponosan što sam svakog od njih ostavio u velikom plusu kada sam odlazio. Na primjer, Portsmouth je imao 10 milijuna eura minusa kada sam ga kupio, a ostavio sam ga u plusu između 75 i 80 milijuna eura".

Komentirajte prvi

New Report

Close