‘Mali Schengen’ ostat će nevažan balkanski projekt

Autor: Poslovni dnevnik , 12. studeni 2019. u 22:00
Dogovoreno je da će se uvesti brzi vozni trakovi za kamione na graničnim prijelazima / PD

BiH, Kosovo i Crna Gora ne žele se pridružiti regionalnoj inicijativi.

Građani Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije putovat će preko granica te tri zemlje samo s osobnom iskaznicom, dogovoreno je na dvodnevnom summitu čelnika tri zapadnobalkanske države u nedjelju u makedonskom Ohridu, a inicijativa čiji je cilj sloboda kretanja roba, ljudi i kapitala nazvana je “mali Schengen”.

Zoran Zaev, makedonski premijer, rekao je da akcijski plan predviđa cjelodnevni rad granica i kretanje samo s osobnom iskaznicom između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, omogućavanje uvjeta poput brzih voznih trakova za kamione na graničnim prijelazima, te mjere za uzajamno priznavanje svih dokumenata za hranu i veterinu, u cilju mobilnosti robe, ljudi, kapitala usluga.

Udaljavanje od Europe

On je dodao da je razrađen konkretan plan o uzajamnom priznanju diplome između tri zemlje, tako da “domaći i inozemni ulagači imaju kompletnu sliku” o kadrovskoj strukturi u regiji.

Iako su pozvane i ostale zemlje regije da se priključe toj inicijativi zanimanje u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu je malo. BiH se zasad neće pridružiti tom zapadnobalkanskom projektu jer, kako je rekao Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, prvo o svemu treba raspraviti unutar BiH institucija i društva. Hrvatska stranka BiH odlučno odbija poziv u “mali Schengen”, tvrdeći da je riječ o početnom obliku novog saveza država kojim bi bila obuhvaćena albanska, bošnjačka i srpska populacija s područja Zapadnog Balkana i u kojem bi oni imali dominantnu i odlučujuću ulogu, dok bi Hrvati, kako navode, bili svedeni na marginalnu etničku skupinu. Dragica Sekulić, crnogorska ministrica ekonomije, rekla je da bi za Crnu Goru priključenje toj inicijativi predstavljalo samo trošenje energije na nešto što je već uradila. Isa Mustafa, vođa Demokratskog saveza Kosova, usprotivio se “mini Schengenu”, ocijenivši da takve inicijative “udaljavaju zemlje zapadnog Balkana od europskih integracija” i stavljaju ih pod okrilje Euroazije kojom dominira Rusija.

Slovenci vide korist za sebe

S druge strane, Gospodarska komora Slovenije procjenjuje da će ta inicijativa koristiti Sloveniji, ako se provede.

“Veća regionalna tržišta znače niže troškove prijevoza tereta, učinkovitiju opskrbu potrošača koji kupuju slovensku robu i poticaj mobilnosti radne snage”, kažu u Gospodarskoj komori Slovenije.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Inicijativa je u redu.
Ali meni je to malo.
Niti Brisel nit Moskva.
Treba napustiti granice i vojske raspustiti.
Ja sam raspustio sve države na svijetu.
Jednostavno i elegantno.
Individualni suvereniteti.
Municipiji ili opštinski registri.
Idemo dalje u nepoznatom smeru.
Nacije sam ostavio u FIFA, pa Kosovo može igrati protiv Srbije.
Ali države me pokušaše prevariti.
Možda negde grešim ali se nadam da ima neko pametniji i dobriji pa da me ispravi.
Malo pesme:
“Cajorije sukarije, mapir urde palamande. Mapir urde palamande caje. Haljam pekljanman, caje ..!”
Buduči Špinat prodajem za 0.005 ETH za kilogram, isporuka sa Marsa.
prodajno mesto

New Report

Close